Pestki z dyni wyróżniają się cennym składem związków wzmacniających. Ziarna dyni prócz witamin oraz składników mineralnych dostarczają także cennych oraz pożądanych w diecie kwasów tłuszczowych. Pestki dyni wielokrotnie dodajemy do rozmaitego typu sałatek, musli, pieczone lub także surowe. Pestki dyni to nie tylko doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek, dostarczają nam wielu ważnych witamin oraz minerałów, takich jak cynk, magnez oraz potas, wpływając pozytywnie na pracę własnego organizmu. Do innych właściwości pestek dyni należy zaliczyć: zwiększanie odporności, działanie antynowotworowe, zmniejszanie cholesterolu lub przeciwdziałanie skurczom mięśni.
Pestki dyni – właściwości
Dzięki zamkniętym w pestkach dyni składnikom odżywczym, usprawniają pracę układu immunologicznego, są przydatne w zwalczaniu infekcji, co zawdzięczają zwłaszcza dużej dawce witaminy C. Również mają wpływ na tworzenie kolagenu w skórze, co gwarantuje piękne oraz jędrne ciało. Wspierają pracę układu moczowego, poprawiają pracę nerek, redukują skurcze mięśni. Duża paleta witamin oraz minerałów gwarantuje dobrą kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Obecność witaminy D ma korzystny wpływ na układ kostny i metabolizm kości.
Pestki z dyni – witaminy
Pestki dyni są istną skarbnicą witamin. Są cennym źródłem witaminy E, B1, B2 i B6, witaminy A, C i cennej witaminy D. Witamina E, nazywana witaminą młodości, to efektywny przeciwutleniacz. Usuwa wolne rodniki i odżywia komórki. Witaminy z grupy B odpowiadają za odpowiedni wzrost, stabilność umysłową, zabezpieczają przed nowotworami i biorą udział w syntezie hormonów. Witamina A uczestniczy w odpowiednim działaniu błon śluzowych oraz dróg oddechowych, i również nabłonka naczyń krwionośnych oraz skóry. Witamina C zwłaszcza wykorzystywana oraz popularna jako pomoc w przeziębieniach, podnosi odporność na choroby, pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny, zmniejsza krwawienia. Natomiast dzięki witaminie D mamy mocne kości, wzmocniony układ nerwowy oraz mięśniowy.
Pestki z dyni – wartości wzmacniające
Nie jedynie dynia, lecz również jej pestki są skarbnicą wielu istotnych składników wzmacniających. Pestki są cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych WNKT. Spełniają one dużo istotnych funkcji w naszym organizmie. Są stosowane do budowy hormonów, witaminy D, i również aktywnie uczestniczą w transporcie enzymów. Prócz ważnych kwasów tłuszczowych, pestki dyni zawierają dużo minerałów. Cynk w nich zamknięty dba o naszą skórę, włosy oraz paznokcie, magnez wspiera pracę układu nerwowego. Układ nerwowy oraz mięśniowy sprawnie działa także dzięki zawartemu w pestkach dyni potasowi. Sięgając po dyniowe pestki uzupełnimy deficyty żelaza, szczególnie gdy idzie o wegetarian niespożywających zawartego, dobrze przyswajalnego żelaza w mięsie.
Pestki z dyni na odchudzanie
Dynia, jako warzywo jest lekkostrawna oraz zalecana w dietach odchudzających. Same pestki dyni to doskonała przekąska lub dodatek do potraw, zawierający multum witamin oraz składników mineralnych. Olej tłoczony z pestek dyni jest doskonałym wyjściem dla osób zmagających się z cholesterolem. Prócz zamkniętych w nim składników wzmacniających, witamin oraz minerałów, pomaga zmniejszyć cholesterol, przeciwdziała odkładaniu się złogów cholesterolowych oraz usuwa wolne rodniki. Czas jesieni to czas na dynie – pod różnorodną formą. Zajadając się nią, nie zapominajmy o pestkach, jakie niosą ze sobą dużo atutów leczniczych. Pomagają w pracy większości układów naszego organizmu, zwiększają wytrzymałość oraz kości. Można je dodawać do wielu potraw ciesząc się ich smakiem oraz korzystając z wartości, które mają. Od czasu do czasu należałoby zafundować sobie takie naturalne źródło witamin oraz minerałów.
Pestki dyni mogą zapobiec rakowi płuc?
Dynia, zarówno jej miąższ, jak również pestki, może mieć pewien wpływ na obniżenie zagrożenia wystąpienia raka płuc. Wynika to z jej bogatych pokładów karotenoidów oraz inhibitorów proteaz, jakie są silnymi przeciwutleniaczami. Badania dowiodły, iż pośród nałogowych palaczy jedzących duże ilości dyni, i również kabaczków lub cukinii zagrożenie wystąpienia raka płuc jest niemalże dwukrotnie mniejsze aniżeli u palaczy niejedzących tychże warzyw.
Pestki dyni mogą zapobiec miażdżycy
Pestki dyni w 30-40 proc. składają się z oleju bogatego w fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, jakie nie tylko mogą zapobiec zapaleniu lub przerostowi prostaty. Fitosterole to substancje, jakie zmniejszają poziom „złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi, i tym samym przeciwdziałają rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Także nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałają składaniu się złogów cholesterolu w tkankach, i tym samym – miażdżycy.
Pestki dyni na robaki
Pestki dyni mogą być wykorzystywane do odrobaczania zarówno u dorosłych, jak również u dzieci, nie wywołując przy tym efektów ubocznych. Ich przeciwrobacze działanie wynika z obecności kukurbitacyny. Szybko przechodzi ona do pasożytów, atakując ich układ nerwowy. Pobudza również mechanizm usuwania robaków z przewodu pokarmowego. W tenże sposób możemy długo działać przeciw m.in. tasiemcowi uzbrojonemu oraz nieuzbrojonemu, owsikom, gliście ludzkiej lub tęgoryjcowi dwunastnicy, bez obaw o przedawkowanie oraz toksyczność (kukurbitacyna nie wchłania się bowiem z przewodu pokarmowego oraz nie podrażnia błony śluzowej jelita).
Nasiona dyni a dieta oraz oczyszczanie organizmu
Spożywanie pestek dyni zabezpiecza przed nagłymi zmianami poziomu glukozy we krwi, i co za tym idzie – atakami apetytu. Z kolei obecność witamin z grupy B, jakie pobudzają właściwe funkcjonowanie układu nerwowego przyczynia się do rozluźnienia oraz rozładowania napięcia, jakie niezwykle wielokrotnie towarzyszy osobom odchudzającym się. Przez to łatwiej jest wytrwać w diecie, bez stałego strachu oraz zdenerwowania ograniczeniami, które narzuca dieta.
Ziarna dyni zawierają dosyć dużo błonnika pokarmowego, jaki reguluje pracę jelit. Gwarantuje to właściwe wypróżnianie, i w rezultacie – oczyszczanie organizmu ze zgromadzonych w nim toksyn. Niezwykle wielokrotnie to właśnie nadmiar niepotrzebnych metabolitów przyczynia się do kłopotów w odchudzaniu, więc tak istotne jest czyszczenie ustroju. Sięgając po pestki dyni, należy pamiętać, iż dostarczają one dużych ilości tłuszczu.