Odchudzanie na diecie bezglutenowej

Śniadanie stanowi podstawowy posiłek w trakcie dnia. Trzeba przyznać, że najbardziej jego wartość doceniają osoby pracujące. To właśnie one muszą mieć każdego dnia dużo werwy i witalności, aby sprostać wszelkim obowiązkom zawodowym. Drugą grupą, która powinna docenić walory tego posiłku, są osoby odchudzające się. Jak powszechnie wiadomo, utrata zbędnych kilogramów nie jest łatwa. Dlatego zdecydowanie zaleca się, aby każdy, kto chce poprawić wygląd swojej sylwetki, przyrządzał sobie lekkostrawne śniadania. Muszą one stanowić bogate źródło protein, które pełnią niezwykle istotną rolę w każdym organizmie, ponieważ dodają energii i nie akumulują się tak jak cukry i tłuszcze.

Dietetyczne śniadanie na odchudzanie powinno zawierać możliwie jak najmniej kalorii. Wartość energetyczna powinna być stosunkowo niska i w pełni dopasowana do indywidualnych potrzeb danej osoby. Dlatego jeszcze przed zaplanowaniem pierwszego posiłku warto zastanowić się, ile energii spalamy w ciągu jednego dnia. Odpowiedź na to pytanie pozwoli nam opracować jadłospis, z którego będzie jednoznacznie wynikało, jaką wartość kaloryczną powinno mieć nasze śniadanie. Inaczej wygląda kwestia u mężczyzn, a inaczej u kobiet. Druga kategoria osób potrzebuje zdecydowanie mniej kilokalorii, dlatego należy tą różnicę uwzględnić w harmonogramie żywieniowym. Obecnie uważa się, że nie ma większego znaczenia to, czy ktoś pracuje fizycznie, czy umysłowo. Najnowsze badania w tym zakresie jednoznacznie wskazują, że praca biurowa również wiąże się ze sporym ubytkiem energetycznym. Ostatnim czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy sporządzaniu jadłospisu, jest pożądana waga. Z reguły w sytuacjach, w których chcemy zrzucić zaledwie kilka kilogramów, nie jest konieczne ograniczenie wartości energetycznej, jaka ma być przyswojona w ramach śniadania. Jednak osoby, które postawiły sobie wysokie cele w krótkim przedziale czasowym, muszą liczyć się z koniecznością stosowania rygorystycznej diety, także śniadaniowej. Spożywanie jednego pomidora na pierwszy posiłek nie jest tutaj w żadnej mierze przesadą, jednak zaleca się zaniechanie takich kroków i rozłożenie wymaganych rezultatów na dłuższy okres czasu.

Najistotniejszą z punktu widzenia kaloryczności częścią śniadania jest napój, który jest przy nim spożywany. W pierwszej kolejności należy odstawić cukier, który jest stosowany jako dodatek. Wynika to z faktu, iż substancje słodzące spowalniają proces przemiany materii i mogą łatwo zniwelować pierwsze rezultaty w odchudzaniu, jakie udało nam się osiągnąć. Ponadto warto wskazać, że obecnie do dostępnego w sklepach cukru dodawane są liczne substancje konserwujące, które sprawiają, że dodatek ten jest jeszcze bardziej niezdrowy niż klasyczna stewia czy cukier trzcinowy. Ponadto osoby, które dodają mleka do kawy lub herbaty powinny tego zaniechać – ze względu na sporą zawartość tłuszczu w mleku. Jedynym substytutem, który może być stosowany zamiast niego, jest mleko sojowe. Różni się ono od klasycznego tym, że zawartość substancji tłuszczowych jest tak niska, iż nie wpływa w żaden sposób na obieg materii w ciele.

Kluczowym elementem zdrowego i pożywnego śniadania wydaje się być dobór odpowiedniego pieczywa. W każdej sytuacji należy wystrzegać się białych bułek oraz chlebów tworzonych na zakwasie. Stanowią one bogate źródło cukru, którego nadmiar powoduje opóźnienie rozkładu tłuszczów, co w rezultacie powoduje gromadzenie się nadmiaru tkanki tłuszczowej w ciele. Dlatego w przypadku, gdy stosujemy dietę, zdecydowanie zaleca się spożywanie pieczywa czarnego. Jest ono nie tylko niskokaloryczne, ale również stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego. Substancja ta jest odpowiedzialna za oczyszczanie jelit z resztek pokarmowych oraz uwalnianie organizmu od nadmiaru toksyn. Zdecydowanie zaleca się spożywanie pieczywa, które zawiera dodatkową porcję błonnika. W sklepach i hipermarketach z powodzeniem można kupić chleby razowe i tostowe, które są wspomagane dodatkowymi dawkami tej substancji. Dzięki temu można łatwo zyskać dobrą formę i poprawić swoje samopoczucie poprzez zniwelowanie problemów żołądkowych.

Ważnym elementem każdego śniadania jest również masło. Należy wystrzegać się wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ zawierają one znacznie więcej tłuszczów niż wartości odżywczej. Dlatego zdecydowanie warte polecenia jest masło tworzone z olejów roślinnych. Jako swoisty produkt zastępczy dobrze jest spożywać margarynę do smarowania z oleju lnianego. W procesie odchudzania należy całkowicie wykluczyć ze swojej diety smalec ze skwarkami oraz inne produkty, które szczególnie na wsiach stosowane są jako substytuty masła czy margaryny. Takie wyroby stanowią nie tylko swoistą bombę tłuszczową, ale również zawierają spore dawki złego cholesterolu, który odpowiedzialny jest za powstawanie zmian miażdżycowych. Dlatego warto postawić jedynie na produkty pochodzenia roślinnego, z jak najmniejszą zawartością regulatorów kwasowości i innych szkodliwych substancji chemicznych.

W ramach śniadania dobrze jest spożywać jak najmniejszą ilość nabiału. Wiadomym jest, iż sery żółte stanowią podstawę każdego śniadania, jednak w procesie diety należy znacząco ograniczyć ich spożycie. Ponadto w przypadku, gdy lubimy jajka, powinniśmy gotować je na twardo, bowiem wtedy są mniej kaloryczne. Podstawowym elementem zdrowego śniadania powinny być oczywiście świeże warzywa. Największe znaczenie mają pomidory i ogórki, ponieważ są one niskokaloryczne, a zawierają praktycznie wszystkie potrzebne nam witaminy i mikroelementy. Dobrym nawykiem jest włączenie do śniadania owoców. Banany, kiwi, daktyle czy mandarynki są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i stanowi kluczowy element w walce z wolnymi rodnikami. Warto przy okazji stosowania diety poprawić wygląd swojej skóry, dlatego spożywanie warzyw i owoców wydaje się być nieodzowne. Jeżeli jednak nie możemy przekonać się do ich jedzenia w całości, możemy z powodzeniem pokroić je i stworzyć sałatkę z niewielką domieszką oleju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here