Grejpfruty posiadają dużo właściwości pożytecznych dla zdrowia: są cennym źródłem witamin C oraz beta-karotenu, dzięki czemu zwiększają wytrzymałość organizmu. Mają pozytywny wpływ na serce, zmniejszając poziom cholesterolu oraz regulując ciśnienie. Grejpfruty są także istotnym składnikiem diet odchudzających – mają mało kcal oraz pobudzają przemianę materii. Dlaczego jeszcze należałoby spożywać grejpfruty?
Niskokaloryczny, orzeźwiający grejpfrut jest prawdziwą witaminową bombą, zwiększającą wytrzymałość organizmu. Miąższ jednego owocu zapewnia więcej witaminy C aniżeli polecane codzienne zapotrzebowanie i jedną trzecią rekomendowanej dobowej dawki prowitaminy A, więc beta-karotenu. Czerwone oraz różowe odmiany mają najwięcej witaminy C. Grejpfrut zapewnia także dużo witamin z grupy B i potasu.
Jest parę rodzajów grejpfruta, jakie różnią się barwą, smakiem oraz ilością wartości wzmacniających. Najzdrowszym oraz najpowszechniejszym z nich jest grejpfrut czerwony, ponieważ zawiera najwięcej witaminy C, likopenu lub karotenoidów. Czerwona odmiana charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem z wyczuwalną nutą goryczy, za jaką odpowiedzialna jest narginina. Mniejszą popularnością cieszą się odmiany żółta oraz zielona. Są łagodniejsze w smaku, jednakże zawierają mniej wartości wzmacniających. Żółte grejpfruty są kwaśne, pozbawione goryczy. Tymczasem odmiana zielona, nazywana także sweety, to najsłodsza wersja grejpfruta. Jest krzyżówką grejpfruta oraz pomarańczy olbrzymiej, więc pomelo. Co jednakże interesujące, zawiera jednakże o 25% więcej antyoksydantów aniżeli odmiana czerwona.
Grejpfrut – właściwości przeciwnowotworowe
Grejpfrut prócz witamin oraz atutów smakowych zawiera także ważne flawonoidy. Występują one przede wszystkim w skórce, pestkach i białej błonce grejpfruta. Flawonoidy mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe. Badania wykazały, iż grejpfruty mogą zabezpieczyć przed nowotworami żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego i szyjki macicy.
Należałoby wiedzieć, iż w aptekach jest dostępny wyciąg z pestek grejpfruta, jaki zawiera wysoko skoncentrowany kompleks flawonoidów oraz witamin. Dzięki temu można zapewnić organizmowi te ważne elementy, bez potrzeby odczuwania nader gorzkiego smaku pestek lub błonek grejpfruta.
Grejpfrut na odchudzanie
Grejpfruty są niskokaloryczne (w 100 g mają jedynie 50 kcal), i do tego przyśpieszają przemianę materii, usprawniają spalanie tłuszczów oraz czyszczą organizm – dzięki czemu spowalniają mechanizm starzenia oraz poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, więc albedo (znajdująca się w niej naryngina nieco przeczyszcza). Nie należałoby zatem pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej polubić jej nieco gorzkawy smak, zwłaszcza w okresie trwania diety oczyszczającej. Grejpfruty mają mały indeks glikemiczny (IG=20), i do tego dzięki zawartości pektyn obniżają poziom glukozy we krwi, są zatem owocami wskazanymi dla diabetyków.
Grejpfrut a cukrzyca
Grejpfruty mają niewielki indeks glikemiczny, więc są wskazane dla osób zmagających się z cukrzycą i zdrowych – w prewencji owej dolegliwości.
Grejpfruty hamują mechanizm rozkładu cukru w organizmie. Owoce te regulują poziom glukozy we krwi i podnoszą nadwrażliwość komórek na insulinę. Są więc zalecane nie jedynie cukrzykom, ale również osobom cierpiącym na insulinooporność.
Są także niskokaloryczne – jeden grejpfrut zawiera blisko 40 kalorii. Poza tym dzięki temu, iż zawierają błonnik, zwiększają poczucie sytości.
Grejpfruty dobre na serce
Grejpfruty mają pozytywny wpływ na serce – zmniejszają poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze, zapobiegają arteriosklerozie. Badania dowiodły, iż czerwone grejpfruty są lepsze aniżeli pozostałe odmiany w normalizacji poziomu lipidów. Mają także najwięcej likopenu oraz karotenoidów – silnych przeciwutleniaczy, jakie zabezpieczają przed arteriosklerozą, nowotworami oraz przedłużają młodość. Osoby, jakie mają podniesiony poziom cholesterolu, powinny spożywać grejpfruty z błonkami, ponieważ obfitują one w obniżający go błonnik.
Grejpfrut a ciąża
Grejpfruty zawierają dużo kwasu foliowego, więc zalecane są kobietom w ciąży. Kwas foliowy to inaczej witamina B9, jaka oddziałuje na odpowiedni rozwój płodu, i w szczególności na rozwój jego układu nerwowego. Pomaga także pokonać niedokrwistość ciążową. Grejpfruty stymulują pracę jelit, więc także mogą być jedzone podczas zaparć ciążowych. Są dozwolone również podczas cukrzycy ciążowej, ponieważ mają mały indeks glikemiczny. Jednakże nie wszelkie ciężarne mogą sięgać po grejpfruty. Nie powinny ich jeść kobiety w ciąży cierpiące na zgagi, ponieważ owoc tenże może zwiększać jej symptomy.
Grejpfruty a karmienie piersią
Grejpfruty, ze względu na ogromną ilość witamin, mogą pozytywnie oddziaływać na zdrowie mamy oraz dziecka. Jednakże owoce te, identycznie jak inne cytrusy, mogą być także przyczyną nadwrażliwości, więc po zauważeniu jakichkolwiek symptomów uczulenia u dziecka, należy zaprzestać spożywanie tychże owoców.
Jak wybrać zdrowego grejpfruta?
Wybieraj owoce o intensywnym odcieniu, ponieważ takie mają najwięcej witamin oraz różnych składników wzmacniających. Im większe oraz cięższe, tym bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi mają grubą skórę oraz mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione.
WAŻNE: przed obraniem grejpfruta oczyść go szczoteczką pod bieżącą wodą, aby umyć sztuczny konserwant, jakim pokrywane są owoce.
Grejpfrut – wpływ na cerę
Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz kwasów owocowych, grejpfrut znalazł wykorzystanie także w kosmetyce. Środki i zabiegi z zastosowaniem grejpfruta zalecane są przede wszystkim do skóry tłustej oraz trądzikowej, ponieważ regulują nadmiar sebum i zamykają pory. Grejpfrut idealnie sobie radzi również z przebarwieniami – rozjaśnia je. Owoc tenże także sprawdza się w wypadku przyspieszania gojenia stanów zapalnych, ran lub także zmian trądzikowych. W związku z tym, każda osoba, która boryka się z problemami skórnymi, powinna zdecydować się na regularne spożywanie tego owocu, który ma zbawienny wpływ na naszą cerę, która dzięki niemu stanie się piękniejsza.