Ile ludzi, tyle pomysłów i sposobów odżywiania się. Szczególnie kontrowersyjna jest liczba posiłków, jaka ma być spożywana każdego dnia. W tym zakresie każdy człowiek ma inne zdanie. Zazwyczaj to zdanie zbudowane jest na bazie swojego życiowego doświadczenia, ale nie tylko. Często w grę wchodzą też przeczytane książki i artykuły, a także obejrzane na ten temat filmy. Dzisiaj wielu ludzi we własnym zakresie zdobywa wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Elementem tego zdobywania wiedzy jest właśnie czytanie książek poleconych przez osoby w internecie, oraz oglądanie filmów na tematy związane z żywieniem i zdrowiem. W dzisiejszych czasach zdobywanie wiedzy jest tak łatwe jak nigdy wcześniej. Trzeba tylko umiejętnie dobrać sobie źródła z których tę wiedzę zdobywamy. Łatwo można pomylić się i wybrać złe źródła, a to może mieć bardzo negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia a nawet życia. Są osoby, które od samego początku swojego życia nie jedzą śniadań. Właśnie taki styl życia, bez jedzenia śniadań, jest dla nich naturalny. Takie osoby zazwyczaj postępowały tak od momentu kiedy na przykład poszły do przedszkola lub szkoły. Rano zawsze wszystko w ich domach odbywało się w pośpiechu, w biegu, zatem absolutnie nie było mowy o zjedzeniu śniadania. W innym przypadku dana osoba spóźniłaby się na autobus lub pociąg. Czasami jednak taka postawa, czyli niejedzenie śniadań mogła narodzić się dopiero później, na późniejszych etapach życia, na przykład w liceum albo też dopiero na studiach, bądź w pierwszej pracy. Poranki dla wielu ludzi bywają trudne. Trudno się obudzić, trudno wstać z łóżka. Dlatego też zazwyczaj wolimy chwilę dłużej pospać kosztem zjedzenia śniadania. Jeszcze do niedawna taka postawa była krytykowana przez wielu ekspertów dietetyki, którzy uważali śniadanie za najważniejszy posiłek dnia. Dzisiaj eksperci w dziedzinie odżywiania wcale nie wypowiadają się już tak jednoznacznie i jednogłośnie na temat tego jak ważne jest śniadanie. Coraz częściej można usłyszeć, że tak naprawdę nie ma znaczenia, o jakich porach spożywamy posiłki – liczy się po prostu ogólny bilans kaloryczny – co zjemy w ciągu dnia i ile będzie miało to kalorii, ile dostarczy nam wartości. Tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia – co zjemy na śniadanie, obiad, kolację, przekąski. Generalnie być może nie ma to znaczenia, ale na przykład u ludzi chorych na cukrzycę albo u ludzi mających problemy z poziomem insuliny, pory posiłków jak najbardziej mają znaczenie. Ale i tutaj można spotkać się z dwoma różnymi podejściami specjalistów. Jedni uważają, że lepiej jeść tylko dwa lub ewentualnie trzy posiłki w ciągu dnia – dzięki temu nie jemy cały czas i trzustka nie musi cały czas wyrzucać insuliny, ponieważ poziom cukru jest stały. Inni specjaliści zdecydowanie twierdzą, że warto jeść jak najczęściej, za to bardzo małe porcje. Tacy specjaliści rekomendują nawet jedzenie sześciu lub siedmiu bardzo małych posiłków w ciągu dnia. Dietetyczna kolacja na odchudzanie – jak powinna wyglądać? Każdy posiłek powinien składać się zarówno z węglowodanów, jak też z tłuszczu i białka. Zatem na stole musi znaleźć się każdy z tych elementów. Kolacja statystycznego Polaka to kanapki z szynką, serem, ewentualnie pomidorem i ogórkiem. Można stwierdzić, że tego typu kolacja spełnia warunek obecności węglowodanów, tłuszczu i białka. Czy taka kolacja będzie zdrowa? To wszystko zależy, co tak naprawdę znajdzie się na tym talerzu, jakiego rodzaju będzie to pieczywo, jakiego rodzaju szynka i ser. Jaka kolacja wbrew pozorom może być dietetyczna. Dla osoby odchudzającej się najlepszym wyborem będzie ciemne pieczywo. Najlepiej zapytać w piekarni o pieczywo najbardziej dopasowane dla osób odchudzających się. Dzisiaj wiele piekarni oferuje niesamowicie obfity wybór, można wybierać spośród różnych pysznych i dietetycznych chlebów. Są takie z mąki owsianej i gryczanej i wielu innych mąk. Zapewne wiele osób będzie chciało spróbować chleba bezglutenowego, z uwagi na różne nietolerancje pokarmowe. Kiedy myślimy o kolacji nie musimy ograniczać się do klasycznych kanapek. Chociaż w naszym kraju to właśnie kanapki cieszą się największym powodzeniem. Ser w naszej kanapce również powinien być jak najwyższej jakości, nie powinien być to ser tłusty ponieważ tłusty ser może nam zaszkodzić na noc. Osoby odchudzające się powinny unikać tłustych potraw. Tak naprawdę na kolację możemy zjeść wszystko. Jeżeli w ciągu dnia nie zjedliśmy wystarczającej ilości warzyw, jaką sobie założyliśmy, to na kolację możemy przygotować sobie właśnie więcej warzyw. Doskonały pomysł na kolację to na przykład ryż brązowy z kalafiorem albo brokułami. Możemy także zjeść kaszę z jakimiś warzywami, na przykład z cukinią albo bakłażanem. W internecie znajdziemy wiele inspiracji na dietetyczne kolacje. Pamiętajmy, aby nasze kolację w żadnym wypadku nie były ciężkostrawne. Niech nasze śniadanie będzie królewskie, obiad – taki sobie pod względem kalorii i ciężkości, a kolacja – taka jak dla ubogiego. Oczywiście te wskazówki należy potraktować z przymrużeniem oka i absolutnie nie brać ich na serio. Warto jednak uświadomić sobie, że w tym przysłowiu od lat powtarzanym z pokolenia na pokolenie, jest jednak ziarnko prawdy i nie powinniśmy jeść ciężkich i tłustych potraw na noc. Dzisiaj wielu ludzi korzysta z takiego stylu żywienia, że w ciągu doby urządzają sobie długą przerwę od jakichkolwiek posiłków, pewnego rodzaju post. Te diety mają za zadanie uspokoić trzustkę i trzymać w ryzach cukier. Jest wielu zwolenników tego rodzaju sposobu odżywiania się. Trudno nazwać to dietą ponieważ często te osoby spożywają tyle samo kalorii co osoby które w żaden sposób nie ograniczają swoich posiłków i wcale się nie odchudzają. To nie jest dieta, ale pewnego rodzaju styl życia. Można mieć tutaj wątpliwości, że możemy w ten sposób zaszkodzić naszemu żołądkowi, ponieważ spożywane porcje są po prostu za duże jak na jeden raz. Przygotujmy sobie możliwe warianty naszych kolacji, biorąc pod uwagę to, na jakiej diecie jesteśmy i jak chcemy się odżywiać.