Olej kokosowy jest olejem roślinnym otrzymywanym w procesie podgrzewania i tłoczenia miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest to olej koloru białego, w postaci płynnej nabiera barwy lekko-żółtej i posiada przyjemny, słodkawy zapach.
Właściwości oleju kokosowego
Olej kokosowy występuje w postaci rafinowanej i nierafinowanej. Olej rafinowany uzyskuje się w trakcie poddawania kopry kokosowej działaniu wysokiej temperatury, wody i odpowiednich substancji chemicznych. Tak spreparowany miąższ pozbawiony jest jednak wielu minerałów i błonnika, a zawarte w nim witaminy ulegają utlenieniu. Olej kokosowy nierafinowany posiada znacznie więcej naturalnych składników odżywczych, zachowuje swoją barwę oraz charakterystyczny smak i aromat.
W skład oleju kokosowego wchodzą:
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
- kwasy tłuszczowe nasycone ( laurynowy, kaprylowy, kaprynowy i mirystynowy),
- cynk, żelazo i potas,
- witaminy A i E,
- witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6.
Olej kokosowy, jako jedna z nielicznych substancji, jest przydatny zarówno w kosmetyce, jak i podczas przygotowywania posiłków.
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
Olej kokosowy może być używany do pielęgnacji skóry czy włosów, największe jednak znaczenie ma jego zastosowanie w kuchni. Jest łatwotopliwy i poddaje się topieniu w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Natomiast jego temperatura dymienia jest dość wysoka i wynosi 177 stopni Celsjusza. Wartość energetyczna 100 g tego produktu to 120 kcal.
Oleju kokosowego możemy używać do:
- pieczenia,
- smażenia,
- dressingów do sałatek,
- smarowania pieczywa,
- przygotowywania domowych lodów i koktajli.
Olej kokosowy posiada delikatny i słodkawy smak, który po podgrzaniu do wysokiej temperatury prawie całkowicie zanika. Jego amatorzy podkreślają, że dodanie oleju do potraw nadaje im lekko orientalnej nuty.
Dostępność i cena oleju kokosowego
Olej kokosowy oferowany jest w dość konkurencyjnej cenie, która waha się od 12 do 35 złotych za opakowanie zawierające 1 litr produktu. Cena uzależniona jest od stopnia rafinacji oleju i ekologiczności źródła jego pochodzenia. Olej kokosowy możemy nabyć w większości sklepów spożywczych, w sklepach ze zdrową żywnością oraz przez Internet np. z olejarni Niwki.
Ciekawostki
Pomimo swojej dość wysokiej kaloryczności olej kokosowy może wspomagać odchudzanie, a w szczególności spalanie tkanki tłuszczowej z okolic brzucha. Dzieje się tak dzięki obecności w jego składzie kwasów tłuszczowych MTC, które znacznie poprawiają metabolizm tłuszczów. Entuzjaści nietuzinkowego smaku oleju kokosowego dodają go do filiżanki kawy lub herbaty. Olej kokosowy jest także doskonałym produktem do konserwacji desek do krojenia czy drewnianych sztućców.