Olej z czarnuszki – na co pomaga i dlaczego warto go używać?

0
761

Czarnuszka to roślina, której nasiona bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Roślina ta pochodzi z Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej i jest obecnie powszechnie stosowana jako suplement diety oraz jako dodatek do dań czy markowych kosmetyków.

Poza samymi ziarnami dużą popularnością cieszy się także olej z czarnuszki, ponieważ jest wydajny i wygodny w użyciu. A na co pomaga olej z czarnuszki i kiedy warto go używać?

Olej z czarnuszki – charakterystyka

Olej z czarnuszki od olejznatury.pl to płynna substancja uzyskiwana w wyniku tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Tak powstały preparat jest lekko gorzkawy i charakteryzuje się intensywnym korzennym zapachem. Olej z czarnuszki może występować w kolorze od miodowego do ciemnobrązowego, a jedna łyżeczka tej substancji odpowiada mniej więcej dwóm i pół łyżeczki ziaren. Olej z czarnuszki ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Można go spożywać do posiłku oraz stosować na włosy, aby wzmocnić ich strukturę i dodać im blasku. Co ważne używanie oleju z czarnuszki jest bardzo bezpieczne i może szybko przynieść pożądane efekty.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki posiada wiele dobroczynnych właściwości i może być stosowany w walce z różnymi dolegliwościami związanymi z zaburzeniami pracy układu odpornościowego, oddechowego czy też krwionośnego. Najczęściej zaleca się spożywanie czarnuszki, gdy dana osoba cierpi na:

  • alergię
  • astmę
  • cukrzycę typu II
  • problemy z zatokami
  • miażdżycę i wysokie ciśnienie
  • choroby nowotworowe
  • choroby o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym

Ponadto olej z czarnuszki wykorzystywany jest również do wzmocnienia kondycji skóry i włosów oraz aby opóźnić proces starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Olej z czarnuszki sprawdzi się również u osób borykających się ze stanami zapalnymi skóry i mającymi nieprzyjemne dolegliwości gastryczne. Poza tym olej z czarnuszki profilaktycznie powinny stosować także osoby, które chcą wzmocnić swoją odporność po sezonie zimowym lub długiej chorobie.

Jak dawkować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki ma bardzo intensywny smak i zapach, dlatego jego spożycie warto zacząć od minimalnych ilości na przykład od połowy łyżeczki. Z czasem można zwiększyć dawkę do jednej lub dwóch łyżeczek dziennie. Olej z czarnuszki najlepiej jeść do posiłku lub po posiłku i można go także z powodzeniem dodawać do ulubionych potraw. Osoby, które nie przepadają za gorzkim posmakiem oleju z czarnuszki, mogą spożywać go z dodatkiem miodu lub z wybranym sokiem. Ważne, by nie przyjmować czarnuszki na czczo oraz w zbyt dużych ilościach, ponieważ wówczas można się narazić na wystąpienie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Warto podkreślić, że olej z czarnuszki jest bezpieczny i można go podawać również dzieciom. W poprawnym stosowaniu oleju z czarnuszki kluczowe jest odpowiednie dostosowanie dawki do wieku i potrzeb danej osoby. Poza tym olej z czarnuszki należy przechowywać w lodówce, aby nie straciła swoich prozdrowotnych właściwości, a pierwsze efekty stosowania tej substancji mogą być widoczne już po miesiącu od rozpoczęcia kuracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here