Kasza pęczak a odchudzanie

Kasze są wartościowe pod względem odżywczym oraz smakowym, niestety wciąż rzadko występują na naszych stołach. Nie tylko dostarczają witamin, zwłaszcza z grupy B, lub składników mineralnych. Są również ważnym źródłem błonnika. Kasza pęczak należy do najzdrowszych kasz o dużej wartości odżywczej oraz leczniczej. Ma właściwości odchudzające, ponieważ pobudza metabolizm oraz reguluje poziom glukozy we krwi przeciwdziałając podjadaniu. Pęczak działa przeciwnowotworowo, i zamknięte w nim składniki spowalniają mechanizmy starzenia się organizmu.

Kasza pęczak uzyskiwana jest z jęczmienia oraz wyróżnia się dużymi właściwościami leczniczymi. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, jaki reguluje pracę przewodu pokarmowego. Pęczak polecany jest osobom na diecie odchudzającej i diabetykom, ponieważ normuje poziom glukozy we krwi.

Kasza pęczak – nie tylko smaczna, lecz także zdrowa
Kasza pęczak należy do kasz jęczmiennych o dużej wartości odżywczej. Ma postać całego ziarna pozbawionego łuski. Produkt tenże nie jest tak powszechny jak kasza perłowa, także uzyskiwana z jęczmienia, jednakże wyróżnia się najcenniejszymi właściwościami leczniczymi oraz odżywczymi. Znajduje duże zastosowanie kulinarne. Może stanowić składnik odżywczych zup, i chociażby świątecznej kutii. Na bazie pęczaku przygotowuje się smaczne kaszotto, jakie można łączyć z kurczakiem, indykiem i rozmaitymi warzywami: dynią, jarmużem, cukinią, bobem. Idealnie smakuje w wersji na ostro z dodatkiem kukurydzy oraz fasoli. Z kaszy pęczak przyrządza się także sycące sałatki, np. ze szpinakiem, opiekaną dynią oraz orzechami włoskimi.

Kasza pęczak – wartości odżywcze
Kasza pęczak uznawana jest za najlepszą kaszę jęczmienną. W 100 g daje: 350 kcal, 12.5 g białka, 2.3 g tłuszczów, 73.5 g węglowodanów. Pęczak jest cennym źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g zawiera 17.3 g tego ważnego dla organizmu związku. W składzie kaszy pęczak znajdują się niezliczone witaminy oraz minerały. Pośród nich są witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), jakie gwarantują właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspierają mechanizmy metaboliczne. Pęczak dostarcza także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: E, A, K odpowiedzialnych m.in. za wspieranie układu immunologicznego. Minerały występujące w kaszy pęczak to przede wszystkim: selen, magnez, cynk, mangan, żelazo, miedź, wapń.

Kasza pęczak – właściwości lecznicze
Kasza pęczak ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie, co pochodzi z występujących w niej składników, a szczególnie błonnika pokarmowego, witamin, minerałów oraz związków antyoksydacyjnych. Błonnik pokarmowy wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego. Przyczynia się do regulowania ruchów perystaltycznych jelit, więc jest zwłaszcza polecany osobom z tendencją do zaparć. Działa stymulująco na przemianę materii – z tego względu kasza pęczak jest zwłaszcza polecana osobom na diecie odchudzającej. Błonnik pokarmowy obecny w pęczaku ma działanie przeciwnowotworowe. Zwiększając poruszanie się mas kałowych w jelitach, doprowadza do zmniejszenia kontaktu substancji trujących ze ścianami przewodu pokarmowego.

Pęczak ze względu na zawartość błonnika pokarmowego pozytywnie oddziałuje na profil lipidowy. Przyczynia się do zmniejszenia poziomu “złego” cholesterolu LDL, jaki ma działanie miażdżycorodne. Związki obecne w pęczaku uczestniczą w metabolizmie glukozy oraz przeciwdziałają nagłym wzrostom jej poziomu w surowicy krwi. Dzięki temu działaniu kasza pęczak niezbędna jest nie tylko osobom odchudzającym się, lecz także diabetykom. Tenże typ kaszy jęczmiennej jest doskonałym źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, m.in. selenu, cynku, witaminy E. Związki te podnoszą naturalną wytrzymałość organizmu i gwarantują zdrowy oraz młody wygląd skóry. Działają antynowotworowo oraz przeciwzapalnie. Ich działanie polega na zmniejszaniu wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu zapobiegają powstaniu wielu dolegliwości, m.in. nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozy, choroby wieńcowej, łuszczycy, cukrzycy oraz wielu innych.

Pęczak korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia naczynia krwionośne oraz przeciwdziała tworzeniu się żylaków, zatorów i krwiaków. Wspiera pracę układu nerwowego, doprowadzając do usprawnienia mechanizmów poznawczych: pamięci, uwagi, koncentracji, co jest zwłaszcza istotne dla osób wykonujących pracę umysłową.

Kasza pęczak a odchudzanie
W trakcie odchudzania poszukujemy artykułów o ogromnej wartości odżywczej, dużych walorach smakowych, o małej kaloryczności. 100 gram suchej kaszy pęczak to 354 kcal. Dlaczego jest ona polecana w czasie odchudzania? W okresie gotowania przez przyswajanie wody zwiększa własną objętość dwu- czy trzykrotnie, równomiernie zmniejszając własną kaloryczność. Ogromną funkcję w tym przebiegu odgrywa duża zawartość włókna pokarmowego – nie tylko oddziałuje na wzrost poczucia sytości, lecz również uczestniczy w przebiegu regulacji perystaltyki przewodu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom dzięki regulacji rytmu wypróżnień. Przyspieszone poruszanie treści pokarmowej w jelitach oddziałuje równocześnie na mechanizm detoksykacji organizmu.

Kasze gruboziarniste dzięki najmniejszej obróbce technologicznej utrzymują najwyższą wartość odżywczą i ilość włókna pokarmowego. Pęczak znajduje się tu na podium. Równocześnie ma niewielki indeks glikemiczny (IG = 45), więc przeciwdziała wahaniom poziomu glukozy we krwi, co oddziałuje na dłuższe poczucie sytości.

Wpływ pęczaku na zdrowie
Jako dobre źródło witamin z grupy B kasza pęczak oddziałuje pośrednio na prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego. Niacyna bierze udział w mechanizmach m.in. tworzenia czerwonych krwinek i rozszerzania naczyń krwionośnych.

Rozpuszczalny błonnik pokarmowy – zwłaszcza beta-glukan – oddziałuje pozytywnie na profil lipidowy, zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL. Badania wskazują, iż spożywanie blisko 3 g beta-glukanu z kaszy jęczmiennej wspiera zmniejszanie cholesterolu LDL o blisko 20%. Wynika to z faktu, iż dochodzi wtedy do ograniczenia przyswajania tłuszczów oraz cholesterolu, co równocześnie wspiera ich wydalanie wraz z kałem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here