Magiczny zielony proszek

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Istnieją owoce i warzywa, które pozytywnie wpływają na proces redukcji wagi, dlatego warto je jeść podczas diety. Należy pamiętać, że niektóre owoce są znacznie mniej kaloryczne inne. Cała sztuka polega na tym, żeby wybierać te, które przyczynią się do sprawnego zrzucenia nadmiernej wagi.

Kiedy decydujemy się wprowadzić do diety świeże owoce, stajemy się zdrowsi, a dodatkowo mamy szansę na redukcję wagi. Istotne jest traktowanie diety nie jako przymusowej czynności, a stylu życia i sposobu odżywiania, który będzie miał duży wpływ na przyszłe funkcjonowanie. Dieta powinna być nowym pomysłem na zmianę sposobu odżywiania, a taka zmiana ważne aby trwała przez dłuższy czas. Dzięki trwałemu zróżnicowaniu menu i wprowadzeniu do niego owoców znacznie łatwiejsza jest strata zbędnego tłuszczyku na biodrach czy fałdek na brzuchu. Zmniejsza się również ryzyko, że dodatkowe kilogramy wrócą do naszego ciała jak bumerang. Według badań amerykańskich naukowców osoby spożywające regularnie, nawet kilka razy dziennie, owoce, o połowę wolniej tyją niż osoby, dla których owoce w diecie są obce. Inne badanie dowodzi, że na spadek wagi ma wpływ nie tylko spożywanie owoców, ale istotny jest ich odpowiedni dobór. Ci, którym udaje się zachować zgrabną i smukłą sylwetkę, zwracają kolosalną uwagę na jakość owoców i warzyw, po które sięgają. Większość dobieranych produktów zazwyczaj zawiera sporo błonnika i mniej kalorii, przez co ma niewielką zawartość cukru.

Gruszka a odchudzanie

Surowe gruszki są cennym zbiorem tzw. zdrowych minerałów, takich jak sód, potas czy jod. Lepiej jednak z nimi uważać, bo gruszki mają stosunkowo wiele cukru. Dla odmiany, bardzo dobre są również jabłka, których jesteśmy jednym z dużych producentów Posiadają one niewiele kalorii a do tego są na ogół soczyste i smaczne. Pasują do dań słodkich, słonych i wytrawnych. Jedno jabłko zawiera dużą porcję witamin oraz błonnika, który jest szczególnie przydatny w procesie redukcji wagi.

Jeżyny i maliny

Szczególnie w sezonie letnim, kiedy już się pojawią, warto w pełni korzystać z tego, co oferuje nam sama matka natura, czyli malin, borówek i jeżyn. Warto jeść je na śniadanie jako dodatek do musli lub owsianki, zajadać się tymi owocami na deser a także mrozić i spożywać jako domowej produkcji lody. Te owoce zawierają duże pokłady witamin i są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki nim skóra człowieka wolniej się starzeje, a dodatkowo przeciwutleniacze chronią cały organizm. Owoce leśne mają tą dodatkową zaletę, że nie trzeba ich poddawać szczególnej obróbce przed jedzeniem. Można je po prostu umyć i od razy spożywać. Dobrze smakują nawet bez słodzenia i dodatków. Jeżyny, borówki i maliny dobrze sprawdzają się również jako desery. Z powodzeniem można je łączyć z mlekiem i jogurtami. Dzięki temu, że posiadają niski indeks glikemiczny, są również dobrym rozwiązaniem dla osób chorujących na cukrzycę.

Kalafior

To zielone warzywo jest na ogół znane i lubiane pod polskimi dachami. Większość osób przyrządza je w podobny sposób, gotując. Niestety zdarza się, że warzywo bywa rozgotowane, przez co traci się jego głęboki smak. Wychodząc naprzeciw utartym schematom postępowania, warto spróbować przypiec kalafiora w piekarniku, dzięki czemu w połączeniu z przyprawami uda się przygotować ciekawą potrawę. Kalafior może być podawany sam np. na przystawkę przed obiadem, jako substytut sałatki serwowanej do drugiego dania bądź jako dodatek do sałatek. Nie posiada on wielu kalorii, a jednak wypełnia żołądek, dając poczucie sytości. Kalafior posiada również wiele witamin, m.in. magnez, potas czy kwas foliowy. Jest również cennym źródłem witamin z grupy B oraz C. Dzięki temu, że zawiera błonnik, to dobry środek wspomagający trawienie.

Pomarańcze

Kiedy jesteś chory bądź dopiero dopada cię przeziębienie, pomarańcze jako cenne źródło witaminy C, mogą skutecznie przyczynić się do powrotu do zdrowia. Uważać na nie powinny jednak osoby cierpiące na cukrzycę z uwagi na to, że pomarańcze są w stanie w dużym stopniu wpłynąć na poziom glukozy we krwi. Jeśli jednak nie będą spożywane w nadmiarze, nie zaszkodzą. W zimie, kiedy mamy do czynienia z sezonem na te owoce, warto zajadać się z nimi, przygotowując na wiele sposobów. Będą pysznie smakowały po wyciśnięciu jako świeży sok, można się nimi również rozkoszować, zajadając na surowo. Oprócz tego będą świetnym dodatkiem do deserów oraz dań głównych. Dla osób, które mogą sobie pozwolić na picie alkoholu, pomarańcze sprawdzą się jako aromatyczny dodatek do grzańca.

Brokuły i brukselka

Choć wiele osób kojarzy te warzywa jako jedne z bardziej nielubianych w okresie dzieciństwa, w dorosłym życiu zazwyczaj doceniają ich walory. A tych brokuły i brukselka mają całkiem sporo! Brokuły są szczególnie znane ze swoich właściwości antynowotworowych. To również popularne źródło sodu, potasu, wapnia oraz witamin A i C. Przygotowując brokuły, warto zwrócić szczególną uwagę na ich sposób przyrządzenia. Wiele osób w Polsce rozgotowuje brokuły, podobnie jak kalafiora. Takie działanie sprawia niestety, że te cenne zielone warzywo zostaje pozbawione wszelkich właściwości odżywczych. Gotując brokuły, należy je wrzucić na kilka minut do ciepłej wody, unikając długotrwałego gotowania. Można zajadać się samymi brokułami, a także dodawać je do sałatek czy makaronu. Podobnie brukselka jest cennym źródłem witamin. Chociaż nie ma dużych rozmiarów, zawiera witaminy z grupy B, A oraz E i K. To również dobry wybór dla osób, które marzą o szczupłej sylwetce – brukselka posiada niewiele kalorii.

Papryka

To piękne i smaczne warzywo nadaje się tak naprawdę do jedzenia na wiele sposobów. Surowa papryka jest źródłem sodu i potasu oraz witamin A i C. Papryka jest dobrym warzywem do spożywania szczególnie w okresach obniżonego nastroju – zawiera kapsaicynę, która skutecznie poprawia humor. Dodatkowo, papryka wspomaga odporność.

Koncentrując się w diecie na spożywaniu owoców, szerokim łukiem lepiej omijać groch, kukurydzę i ziemniaki. Cała trójca należy do dość kalorycznych warzyw, przez co nie zalicza się do sprzymierzeńców w walce z dodatkowymi kilogramami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here