Dlaczego warto jeść kaszę

Przez wiele lat były niedoceniane i spychane poza główny nurt kulinarny. Obecnie kasze wracają do łask i stają się podstawą dla wielu niezmiernie modnych i smacznych dań. Równocześnie tego typu produkty są niezmiernie korzystne dla naszego zdrowia oraz dobrej kondycji, więc powinny stać się stałym elementem pełnowartościowej diety.

Dlaczego warto jeść kasze? Który ich rodzaj jest najzdrowszy i najbardziej wartościowy? O tym wszystkim napiszemy poniżej.

Kasza w kuchni staropolskiej

Obecnie otrzymujemy szeroki wybór składników z całego świata, czekających na nas na sklepowych półkach. Dzięki temu da się eksperymentować w kuchni, przyrządzając nawet bardzo egzotyczne potrawy. Warto jednak również dobrze poznać tradycyjne produkty rodzime. Do tej grupy zaliczają się właśnie rozmaite kasze.

Kasze przez wiele stuleci były podstawowym składnikiem diety naszych rodaków. Trafiały na stoły biednych i bogatych. Łączono je z rozmaitymi dodatkami, choćby ze zwykłą omastą, dodawano do mleka lub spożywano z mięsem. Ilość opcji była olbrzymia i zależna od statusu danego gospodarstwa. Równie spektakularna jest też ilość gatunków kasz, znanych w staropolskiej kuchni. Obecnie możemy wybierać z jeszcze szerszej gamy składników dostępnych w sklepach.

Czym są kasze? Jakie gatunki są najpopularniejsze?

Kasze przeżywają obecnie swój renesans i ponownie stają się bardzo popularnym rodzajem produktów spożywczych, a szeroki ich wybór oferują renomowane sklepy ze zdrową żywnością, jak choćby SklepAgnex.

Mianem kaszy określamy jadalne nasiona zbóż (zwykłych lub rzekomych), które poddaje się tylko lekkiej obróbce. Najczęściej polega ona na usunięciu twardej łuski i częściowym rozdrobnieniu. Niekiedy przeprowadza się również prażenie (np. kaszy gryczanej).

Do najpopularniejszych gatunków zaliczają się kasza:

  • jęczmienna,
  • gryczana,
  • jaglana,
  • manna.

Niektórzy do kategorii kasz włączają również kuskus, choć w tym przypadku stopień przetworzenia bardziej zbliża ten produkt do makaronów. Wytwarza się go bowiem z semoliny mieszanej z wodą.

Właściwości kaszy – dlaczego warto ją jeść?

Warto pamiętać o tym, że kasze zawierają olbrzymie ilości niezmiernie cennych składników odżywczych, niezbędnych w codziennym jadłospisie. Ich zawartość bywa różna w przypadku poszczególnych typów kaszy.

Zawierają przede wszystkim sporo białka i błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich spore ilości rozmaitych minerałów, jak choćby: magnezu, fosforu i potasu, a także miedzi, żelaza, wapnia i cynku.

W końcu kasze stanowią bogate źródło witamin z grupy B, a przede wszystkim: B1 (największe ilości w kaszy gryczanej i jaglanej), B2 (kasza gryczana). Oprócz nich w kaszach występuje cenna witamina E.

Kasze mogą być stosowane jako cenny produkt spożywczy w diecie wegetarian i wegan. Dostarczają wartościowe składniki odżywcze i urozmaicają skład posiłków.

Kasza w codziennej diecie

Poszczególne rodzaje kasz różnią się między sobą walorami smakowymi i konsystencją. Nadają się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Ze względu na zawartość cennych składników przydają się również w rozmaitych dietach.

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprzyja usuwaniu przetrawiony resztek z układu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm, co bywa niezmiernie cenne w procesie zrzucania zbędnych kilogramów.

W większości kasze mają też dość niski indeks glikemiczny (zwłaszcza bulgur), dzięki czemu nie prowadzą do nagłego skoku poziomu glukozy po posiłku, co ma wielkie znaczenie zwłaszcza dla osób cierpiących na cukrzycę lub narażonych na choroby układu krwionośnego.

Wysoka zawartość żelaza w kaszy jaglanej sprawia, że jest ona szczególnie mocno polecana osobom walczącym z anemią.

Kasza – zdrowe i smaczne urozmaicenie diety

Kasze wracają na rodzime stoły, często przyjmując jednak nowe formy, zależne od kreatywności własnej kucharza. Wciąż stosuje się tradycyjne przepisy, a oprócz nich można spotkać rozmaite wariacje, jak choćby kaszotto, przyrządzane podobnie, jak popularne risotto.

Kasze stają się bardzo popularne i lubiane, czemu naprawdę trudno się dziwić. Do tej kategorii zalicza się bowiem tak wiele produktów, że każdy jest w stanie znaleźć choć jeden dla siebie i przyrządzić go w swój ulubiony sposób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here