Tasiemiec na odchudzanie

We współczesnym świecie panuje swoista moda na zdrowy styl życia, którego nieodłączną częścią jest odpowiednia dieta. Najlepiej – powodująca spalanie nadliczbowej tkanki tłuszczowej. Na rynku istnieją tysiące wyrobów medycznych, które mają rzekomo gwarantować skuteczny proces pozbywania się dodatkowych kilogramów. Czasem jednak warto sięgnąć po coś, co jest o wiele bardziej naturalne.

Błonnik a odchudzanie? Oto jest pytanie!
Zapewne każdy słyszał co nieco o błonniku i jego właściwościach zdrowotnych. W jaki sposób wiążą się one z odchudzaniem?
Cała tajemnica kryje się w jego swoistym składzie. Błonnik to włókno pochodzenia roślinnego, składające się z wielu substancji, m.in. celulozy, pektyn, gum, ligniny, śluzów, hemiceluloz czy beta-glukanów. Mają one zdolność do pochłaniania wody oraz tworzenia żelowej, galaretowatej substancji wewnątrz jelit. Dzięki temu możliwe jest dokładne oczyszczanie jelit z resztek pokarmowych i zgromadzonych toksyn. Już sam ten fakt mógłby być znaczący dla procesu odchudzania, ale na tym się nie kończy. Niezwykłe właściwości błonnika wiążą się także z faktem, że dzięki dużej zdolności pęcznienia wywołuje on uczucie sytości. Jest to świetna informacja dla tych, którzy pragną schudnąć, a mają problem z nadmiernym objadaniem się. Spożywanie dużej ilości błonnika może sprawić, że posiłek nie będzie już musiał być tak obfity jak dotychczas, a mimo to będziemy nim nasyceni!
Ponadto żelowa postać błonnika powoduje szybsze wydalanie tłuszczu z organizmu oraz wolniejsze wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, co automatycznie zmniejsza też ilość wydzielanej insuliny. Są to mechanizmy, które w istotny sposób wspomagają odchudzanie.
Dodatkowym plusem jest kwestia regulacji perystaltyki jelit oraz przyspieszenie przemiany materii, co może być ważne dla osób borykających się z problemem zaparć.

Źródła błonnika w codziennej diecie
Czy istnieją łatwo dostępne produkty, które na pewno zawierają tę cudowną substancję jaką jest błonnik? Oczywiście! Co więcej, z pewnością większość z nas ma wiele z nich w swojej kuchni. Najważniejszym źródłem błonnika są przede wszystkim owoce i warzywa. Szczególne znaczenie mają tu owoce suszone, np. morele, śliwki, jabłka oraz warzywa strączkowe, jak fasola czy groch. Ważną informacją dla entuzjastów odchudzania jest fakt, że owoce są bardziej kaloryczne od warzyw, ze względu na wyższą zawartość naturalnych cukrów. Tak więc dokonując wyborów żywieniowych można mieć również i to na uwadze. Dla tych, którzy martwią się, że owoce i warzywa to jedyne źródła błonnika, jest dobra informacja. Błonnik znajduje się również w całym szeregu innych produktów takich jak:
-kasze,
-makaron razowy,
-pieczywo razowe,
-ryż brązowy,
-pełnoziarniste płatki zbożowe,
-otręby,
-pestki i nasiona,np.słonecznika
-orzechy.
To daje szerokie możliwości takiego układania jadłospisu, by codziennie znalazły się na naszym stole produkty bogate w błonnik pokarmowy.

Błonnik jako suplement diety
Osoby, dla których przyjmowanie odpowiedniej ilości błonnika w codziennym pożywieniu nie jest możliwe, mogą wspomagać się suplementami diety zawierającymi błonnik. Występują one zwykle w formie tabletek o odpowiedniej zawartości błonnika. Na rynku istnieje wiele tego typu wyrobów medycznych, więc każdy musi samodzielnie podjąć decyzję o wyborze odpowiedniego preparatu. Zawsze jednak należy uważnie przeczytać skład i ewentualne skutki uboczne przyjmowania danego wyrobu.

O czym należy pamiętać stosując błonnik do odchudzania?
Błonnik jest obecnie uważany za niezbędny wręcz element w każdego rodzaju diecie, a szczególnie w diecie nastawionej na gubienie zbędnych kilogramów. Aby działanie błonnika było jednak skuteczne, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, błonnik warto spożywać rano. Daje to większe uczucie sytości i mniejsze tendencje do objadania się w ciągu dnia. Drugą ważną kwestią jest konieczność picia dużej ilości wody podczas stosowania błonnika. Dobrą wartością orientacyjną jest zalecana przez Światową Organizację Zdrowia ilość 1,5-2 litrów dziennie wypijanej wody. Kolejną sprawą jest ilość przyswajanego błonnika. Obecne zalecenia wskazują na skuteczność w odchudzaniu przy spożyciu 20-40g błonnika na dobę, w zależności od masy ciała. Ostatnią wskazówką jest to, by nie zapominać, że sam błonnik nie wystarczy! Aby skutecznie wspomagał odchudzanie konieczne jest dobieranie odpowiednich produktów spożywczych. Jeśli ktoś na co dzień odżywia się głównie jedzeniem typu fast food, to trudno wymagać, by sam błonnik wystarczył do zrzucenia zbędnych kilogramów. Wiadomo bowiem, że odchudzanie jest złożonym procesem, uzależnionym od różnych czynników. Każdy dietetyk zaznaczy, że elementem diety odchudzającej musi być też zdrowy styl życia, na który składa się odpowiednia, zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania błonnika?
Istnieje grupa chorób i dolegliwości, przy których należy być ostrożnym z przyjmowaniem większej ilości błonnika pokarmowego. Są to głównie choroby przewodu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka, zapalenia żołądka, trzustki, jelit czy dróg żółciowych. Błonnik nie jest też zalecany przy ostrej biegunce oraz przed operacjami na przewodzie pokarmowym. Należy też pamiętać, że błonnik może powodować zmniejszone wchłanianie niektórych minerałów i witamin do organizmu, między innymi cynku, żelaza wapnia, witamin A, E, D i K, rozpuszczalnych w tłuszczach. Osoby, które cierpią na niedobory tych składników oraz na wszelkie inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego powinny skonsultować z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem chęć stosowania zwiększonej ilości błonnika pokarmowego w diecie w celu odchudzania.

Błonnik jest substancją pochodzenia naturalnego, dlatego z pewnością warto po niego sięgnąć, kiedy czujemy, że przyszedł czas na zrzucenie kilku kilogramów. Przy odpowiednim jego stosowaniu może przynieść spektakularne efekty w kwestii odchudzania, a dodatkowo pozytywnie wpłynąć na funkcjonowaniu całego organizmu, więc warto od dziś włączyć go do codziennej diety!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here