Oczyszczenie organizmu raz na jakiś czas jest niezbędne do tego, aby prawidłowo funkcjonował. Detoksykację polecamy również, jeśli planujecie odchudzanie. Będzie do niego doskonałym wstępem i doskonale wpłynie na przyspieszenie procesów metabolicznych.
Przeczytaj też: http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/produkty-wspomagajace-detoksykacje/
Co umieścić w jadłospisie, aby wspomóc oczyszczanie organizmu?
Biała kapusta
Choć często gości na naszych talerzach, mało kto zdaje sobie sprawę z wielu jej właściwości. Szczególnie kiszona to bogactwo witamin i minerałów, które warto dostarczać do naszego organizmu na co dzień, nie tylko podczas detoksykacji czy odchudzania. Sok z kiszonej kapusty pity co rano na czczo to świetny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, ale też źródło siarki, fosforu, witaminy A i witaminy C.
Buraki
A konkretnie sok z kiszonych buraków. Podobnie jak kiszona kapusta, mocno wspiera nasz organizm w detoksykacji, ale również na wielu innych polach. Pełen sodu, cynku, miedzi, ale też witamin z grupy B reguluje pracę układu pokarmowego i może przyspieszyć odchudzanie. Dodatkowo sok z buraka złagodzi reakcje na przewlekły stres i sprawi, że nasz sen będzie regenerujący i kojący.
Seler
Zarówno korzeń selera, jak i nać pomogą w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Sok z selera czy też różnego rodzaju koktajle warzywne, do których warto dorzucić nać, będą doskonałym uzupełnieniem oczyszczającego jadłospisu. W selerze znajdziemy dużo cynku i potasu. Gdy zabraknie tego pierwszego pogorszeniu ulega działanie układu odpornościowego, pojawia się trądzik, pogarsza się stan włosów i paznokci.
Kasza jaglana
Polecana dla krótkiej, ale skutecznej monodiety. Przez 3 dni jemy tylko jaglankę. Pijemy wodę. Unikamy kawy i herbaty, słodyczy i wszelkich innych cukrów prostych. Jaglankę możemy uzupełniać warzywami, choć przy takiej monodiecie dobrze byłoby spożywać tylko ją. Maksymalnie po 3 dniach należy przestać. Przedłużając monodietę można mieć więcej kłopotów niż pożytku.
Brokuły
Również warto włączyć do jadłospisu, jeśli chcemy oczyścić organizm i dobrze przygotować go do procesu odchudzania. Brokuły powinny być jedynie elementem menu, nie należy stosować ich na zasadzie monodiety. Dzięki dużej zawartości siarki przyspieszą procesy metaboliczne, a ponadto wzmocnią organizm witaminą D i obniżą zły cholesterol.
Na co uważać podczas detoksykacji?
Z powyżej wymienionymi produktami należy nie przesadzać. Wszystko, co stosujemy w nadmiarze, niezależnie od tego, jak jest zdrowe, może finalnie zaszkodzić. Dlatego planując oczyszczający jadłospis warto odpowiednio wprowadzić do niego i zbilansować te produkty, które faktycznie wspomogą detoksykację.
Zobacz też: http://trenujmadrze.pl/dieta-wplywa-nadmierne-wypadanie-wlosow/