Bardzo często pieczywo jest oskarżane, oczywiście słowo oskarżane powinno znaleźć się w cudzysłowie, o to, że ludzie, którzy spożywają zbyt dużo chleba i bułek, nie potrafią schudnąć. Faktycznie jakość pieczywa w sklepach w ostatnich latach nie jest najlepsza. Ludzie od bardzo wielu lat spożywają pieczywo, jednak to w ostatnich latach nastąpił wzrost zachorowalności na choroby autoimmunologiczne. Chodzi tutaj o spożywanie glutenu znajdującego się w niektórych rodzajach pieczywa, właściwie w większości rodzajów pieczywa spotykanych w piekarniach. Związek spożywania glutenu i chorób autoimmunologicznych został już udowodniony. Wielu lekarzy odradza swoim pacjentom chorym na choroby autoimmunologiczne spożywania glutenu. Czy to jednak oznacza że trzeba pożegnać się z chlebem raz na zawsze? Czy to oznacza, że taka osoba już nigdy nie będzie mogła zjeść pieczywa? Wcale nie! Trzeba po prostu umiejętnie to pieczywo dobrać do swoich potrzeb. W Polsce od bardzo dawna podstawą odżywiania jest chleb. Polacy ciągle jedzą chleb i bułki – na śniadanie, na kolację, jako kanapki do pracy. Znamy wiele dodatków do chleba – ser, szynkę, pomidory, ogórki, różnego rodzaju pasty, które możemy kupić w sklepie. Pasty warzywne i rybne, śledzenie pod różnymi postaciami, z różnymi dodatkami. Tego typu urozmaicenia sprawiają, że chleb nigdy nam się nie nudzi. Dlatego też większość ludzi przeżywa pewnego rodzaju załamanie, kiedy dowiadują się, że z racji choroby będą musieli odstawić gluten i przestać jeść pieczywo. Chleb jest smaczny nawet z samym masłem albo ze smalcem. Wielu ludzi niczego więcej nie potrzebuję do szczęścia jak tylko chleba z masłem, oczywiście taki chleb musi być bardzo dobrej jakości tak samo jak masło. Osoby, które się odchudzają powinny zwrócić szczególną uwagę na skład chleba jaki kupują. Od dawna bardzo złą sławą cieszy się pszenica i to nie tylko wśród osób, które nie jedzą glutenu. W różnych źródłach można usłyszeć i przeczytać, że dzisiejsza pszenica to nie ta sama pszenica co kilkadziesiąt lat temu. Dlatego też kiedyś ludzie masowo spożywali pszenicę i nie chorowali. Doskonale przecież wiemy, że nasi dziadkowie i nasze babcie jedli chleb z pszenicy codziennie i to w dużych ilościach – był on podstawą pożywienia. A mimo tego ludzie ci byli zdrowi, cieszyli się długim i zdrowym życiem. Dzisiaj osoby spożywające często pszenicę są narażeni na choroby. Oczywiście to wszystko nie jest takie proste i wiele zależy też od indywidualnych genetycznych predyspozycji człowieka. Nie można demonizować wpływu jednego zboża na zdrowie człowieka. Warto jednak uważnie obserwować wszelkie badania i reagować na nie szczególnie jeżeli jesteśmy osobami obciążonymi genetycznie. Często odstawienie pieczywa absolutnie się nie udaje. Po prostu kochamy pieczywo, od dzieciństwa mamy zakorzenioną miłość do pieczywa, do chleba. Jest to zresztą bardzo zrozumiałe również ze względów kulturowych. W naszej szerokości geograficznej jada się pieczywo, tak samo jak w Azji jada się ryż. Jaki chleb na odchudzanie? Niektórzy ludzie podejmują się zadania samodzielnego pieczenia chleba. Do tego celu należy zakupić specjalne urządzenie. Opinie o takich urządzeniach są różne. Warto jednak przeczytać wszystkie te opinie i wybrać odpowiednie dla siebie urządzenie. Dzięki temu będziemy mogli we własnym domu upiec chleb o takim składzie jaki uznany za stosowny dla naszych potrzeb. Nie będziemy musieli szukać specjalnego chleba w piekarniach. Być może nawet w piekarniach nie ma dla nas specjalnego chleba, takiego, który będzie odpowiadał na wszystkie nasze potrzeby. Być może nie tolerujemy jakiegoś zboża. Może to być pszenica, czasami będzie do owies czy jęczmień. Czasem możemy nie tolerować drożdży. Wsypując do urządzenia składniki, dokładnie wiemy co wrzuciliśmy do środka. Możemy być w 100% pewni składu naszego chleba. Co prawda pieczenie chleba w urządzeniu trwa – czasem nawet kilka godzin, jednak warto zainwestować w swoje zdrowie. Jeżeli pieczemy chleb w takim urządzeniu, nie musimy fizycznie przy nim przebywać, nie musimy nic robić, po prostu włączamy dane urządzenie, a później wyciągamy z niego gotowy chleb.Niektóre urządzenie mają wiele funkcji, które mają pomóc w zajętym osobom. Między innymi można ustawić rozpoczęcie pieczenia chleba na dowolną godzinę, na przykład w nocy. Dzięki temu mamy gotowy chlebek rano, kiedy się obudzimy. Osoby odchudzające się na pewno nie mają w życiu łatwo, ale nie wolno też przesadzać mówiąc, że mają wybitnie pod górkę. Dzisiaj w wielu sklepach i piekarniach można otrzymać chleby dostosowane specjalnie dla osób odchudzających się. Można dostać chleby o niskim indeksie glikemicznym, można bez problemu kupić chleby bezglutenowe. Dlatego też osoby o specjalnych potrzebach mogą czuć się bardzo dopieszczone przez producentów. Niektórzy ludzie w ogóle nie kupują chleba, a wolą jego zamienniki o prostszym składzie. Do takich zamienników należą wafle ryżowe. Co prawda w ich składzie znajduje się często tylko ryż brązowy i sól, jednak jest to przecież produkt przetworzony. Ryż brązowy w naturalnej postaci wygląda zupełnie inaczej. Często do wafli ryżowych dodawane są rozmaite dodatki, podkreślające ich smak i dodające jeszcze więcej właściwości. Do takich dodatków należą na przykład nasiona chia albo sezam. Często tego typu dodatki dodawane są także do chlebów wypiekanych w tradycyjnych piekarniach. Warto również zwrócić uwagę na termin przydatności chleba do spożycia. Dobrze jest wybierać świeżo upieczone chleby. Trzeba pamiętać, że często wafle ryżowe oraz chleby bezglutenowe zapakowany w foliowe worki, to produkty wysoko przetworzone, których przydatność do spożycia trwa wiele, wiele miesięcy. Często jednak nie mamy wyjścia i z jakichś względów sami nie możemy piec dla siebie chleba, a chleby oferowane przez pobliskie piekarnie nie spełniają naszych standardów, dlatego też jesteśmy zmuszeni wybierać wysoko przetworzone pieczywo lub wafle ryżowe. Nie warto całkowicie rezygnować z chleba i zbóż ze względu na ich dobroczynne właściwości dla organizmu.