Drogocenne działanie ziół było już znane w starożytności, a wiedza na ich temat przekazywana z pokolenia na pokolenie jest wykorzystywana również w dzisiejszych czasach. Informacje na ich temat były od zawsze traktowane jako wiedza tajemna, a osoby ją posiadające, zwane zielarzami są często postrzegane jako magicy lub znachorzy. Zioła posiadają wiele bardzo cennych oraz korzystnych właściwości dla organizmu człowieka, są one między innymi bogatym źródłem witamin, soli mineralnych, a także antyoksydantów w postaci naturalnej, które są zwane flawonoidami. Środki te służą oczyszczeniu organizmu z toksyn, a także poprawie trawienia oraz samopoczucia. W dzisiejszych czasach, wraz ze wzrostem trendu na szczupłą, zgrabną oraz wysportowaną sylwetkę, coraz większą popularnością cieszą się zioła na odchudzanie, które są niesamowicie skuteczne w walce z nadwagą oraz otyłością. Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa nie tylko na wygląd zewnętrzny człowieka, ale również jego stan psychiczny oraz zwiększa ryzyko zachorowań na choroby takie jak cukrzyca, schorzenia układu krwionośnego, choroby serca, rak piersi, szyjki macicy, jelit, okrężnicy oraz pęcherzyka żółciowego. Zioła na odchudzanie poprzez pomoc w redukcji masy ciała, umożliwiają odciążenie układu kostnego, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka chorób stawów, a także bóli stóp oraz kręgosłupa. Kolejnym czynnikiem, powodującym iż powinniśmy zdecydować się na zrzucenie zbędnych kilogramów jest fakt, iż otyłość i nadwaga ma ogromne znaczenia na gospodarkę hormonalną organizmu, skutkując zaburzeniem cyklu owulacyjnego oraz zmniejszeniem płodności.
Podstawą walki z nadmiernymi kilogramami jest przede wszystkim aktywność fizyczna oraz zdrowa, dobrze zbilansowana dieta. Zioła na odchudzanie mają w naszym jadłospisie przede wszystkim wspomagać proces przemiany materii, przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej, a także prowadzić do obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz usunięcia z organizmu wszelkich zalegających w nim toksyn. Ponadto związki te są przyjmowane w przypadku większości diet jako zabezpieczenie przed efektem jojo, czyli do powrotu do wagi sprzed diety, po jej zakończeniu. Zioła na odchudzanie poprawiają pracę układu krążenia, a także usuwają zalegający w żyłach oraz tętnicach nadmiar tłuszczu, prowadzący do zatorów.
Jednym z krajów, w których można zaobserwować największy rozwój przemysłu zielarskiego są Chiny. Zioła na odchudzanie są tutaj nazywane ziołami tybetańskimi, które stanowi kompozycja starannie dobranych składników, zgodnie ze ściśle określoną procedurą. Ich głównymi elementami składowymi są liście herbat, przede wszystkim zielonej oraz czerwonej, mające szczególnie korzystny wpływ na redukcję masy ciała. Zawierają one ponadto cenne związki mineralne oraz organiczne, takie jak wapń, fluor, mangan, białko oraz liczne witaminy, mające bardzo korzystny wpływ na procesy przemiany materii, co w konsekwencji prowadzi do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Zioła na odchudzanie, których skład jest oparty przede wszystkim na zielonej oraz czerwonej herbacie zawierają ponadto naturalne przeciwutleniacze, zwane polifenolami, mające silne działania chroniące organizm ludzki przed rakiem, a także szkodliwym wpływem wolnych rodników. Regulują one ponadto poziom cukru we krwi, zapewniając w ten sposób energię oraz niwelując ospałość. Tego typu zioła na odchudzanie nie powinny być jednak stosowane przez osoby, które leczą się na niedokrwistość, gdyż zawarte w nich herbaty powodują zaburzenie wchłaniania żelaza.
W przypadku ziół na odchudzanie istotną kwestią jest ich przygotowanie, które przeprowadzone poprawnie pozwoli na wydobycie z nich pełni smaku oraz właściwości. Woda, którą będziemy zalewać susz nie powinna być wrząca, idealna temperatura powinna wynieść około dziewięćdziesięciu stopni. Gdy zioła na odchudzanie zostaną zalane, należy odczekać przynajmniej pięć minut przed wypiciem naparu. Warto jest również zwrócić uwagę w jakiej formie kupujemy produkt, mogą mieć one bowiem postać ekspresową, czyli w torebkach, lub liściastą. Bardziej atrakcyjną formą, zarówno pod względem właściwości jak i smaku są zioła na odchudzanie w postaci liści. Wbrew pozorom ich picie nie jest uciążliwe, gdyż po zalaniu suszu wodą, dochodzi do jej wchłaniania i liście opadają na dno. Ponadto można znaleźć w sklepach dzbanki oraz kubki wyposażone w specjalne sitka na liście. Należy jednak pamiętać, iż tego typu napoje zawierają dużą ilość teiny, która spożywana w nadmiernych ilościach może wywołać mdłości, a także bóle i zawroty głowy, agresję, nadpobudliwość oraz złe samopoczucie.
Jeżeli zdecydujemy się na zioła na odchudzanie, to powinniśmy na początku określić jakie ich działanie nas interesuje. Mogą mieć one bowiem działanie wspomagające procesy trawienne, moczopędne, a także hamujące apetyt. Aby zaobserwować wyraźny spadek wagi oraz oczyścić organizm z toksyn należy zioła na odchudzanie spożywać regularnie.
Najczęściej wykorzystywaną roślina w walce z otyłością i nadwagą jest morszczyn, którego właściwości prowadzą do regulacji procesów metabolicznych oraz przyspieszenia spalania kalorii. Przygotowane na jego podstawie zioła na odchudzanie będą również korzystnie wpływać na gospodarkę hormonalną, poprzez uzupełnienie występujących w organizmie niedoborów jodu i bromu, a także innych składników, mających istotny wpływ we wchłanianiu wapnia w organizmie. Morszczyn jest szczególnie polecany osobą cierpiącym na niedoczynność tarczycy, wiążącą się z nagłymi wzrostami masy ciała. Warto jest pić go po zakończeniu kuracji odchudzających, gdyż zapobiega on powstawaniu efektu jojo.
Zioła na odchudzanie może stanowić również koszyczek rumianku, regulujący pracę przewodu pokarmowego, poprzez przyspieszenie produkcji żółci, co ma doskonały wpływ na pracę wątroby. Napój z niego przygotowany korzystnie jest pić po zjedzeniu tłustych oraz ciężkostrawnych potraw, gdyż przyspiesza on ich trawienie.
Zioła na odchudzanie przygotowuje się również na bazie oleju z ogórecznika, który pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a także zapobieganie odkładaniu się blaszek miażdżycowych w żyłach.