Otyłość tworzy poczucie dyskomfortu i poważnie wpływa na nasze postrzeganie samych siebie, także na naszą pewność siebie i jest szkodliwa dla zdrowia. Niektóre badania naukowe wskazują, że nadmierny tłuszcz w naszym organizmie może sprzyjać ryzyku cukrzycy, chorób serca i innych powikłań. Wiele osób boryka się z tym problemem. Istnieją warzywa na odchudzanie, które mają naturalne zdolności spalania tłuszczu, a spożywanie ich może pomóc w pozbyciu się nadmiernych kilogramów.
Warzywa mają dużo błonnika i są pełne składników odżywczych, takich jak minerały i witaminy, które mogą pomóc nam poprawić metabolizm, a następnie spalić tłuszcz. Włączenie tych składników do diety może pomóc ci nie tylko w odchudzaniu, ale w prowadzeniu zdrowego stylu życia.
Poniżej przedstawimy jedne z najlepszych warzyw, które możesz włączyć do diety, aby schudnąć:
1. Szpinak i inne zielone liściaste warzywa
Szpinak, jarmuż, sałata są świetne do spalania tłuszczu i są również bardzo pożywne. Dodaj trochę gotowanego lub blanszowanego szpinaku do śniadania lub obiadu, a zobaczysz efekty.
Należy do rodziny amarantowej i jest powiązany z burakami. Możesz go podawać w surówkach, parzyć, mieszać w zupie lub smażyć z innymi warzywami. Jest to bardzo wszechstronny składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów. Szpinak jest bogaty w witaminy A, C i K, magnez, żelazo i mangan. Jedzenie tego liściastego zielonego warzywa może przynieść korzyści dla zdrowia oczu, zmniejszyć stres, obniżyć poziom ciśnienia krwi. Szpinak jest z pewnością tym warzywem, które musisz włączyć do codziennej diety..
Wzmacnia twoje kości
Szpinak jest bogatym źródłem witaminy K, która pomaga w procesie produkcji białka odpowiedzialnego za wapno w kościach. Oprócz tego, że jest bogaty w witaminę K, szpinak jest również doskonałym źródłem wapnia i witaminy D, błonnika, potasu, magnezu i witaminy C, z których wszystkie są ważnymi składnikami odżywczymi, które są dobre dla zdrowia kości.
Wzmacnia wzrok i układ odpornościowy
Szpinak zawiera beta-karoten, zeaksantynę, luteinę i chlorofil, wszystkie one są odpowiedzialne za poprawę wzroku i wzmocnienie układu odpornościowego. Luteina i zeaksantyna są przechowywane w plamce żółtej, która jest częścią siatkówki, która działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniąc oko przed szkodliwym światłem. Pomoże to również zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Działa na wirusy i bakterie
Szpinak jest bogaty w witaminę A, która skutecznie chroni naszą skórę i błony śluzowe przed różnego rodzaju bakteriami i wirusami. Ta witamina jest niezbędna do produkcji sebum, aby utrzymać włosy nawilżone. Witamina A jest dobra dla wzrostu wszystkich tkanek organizmu, w tym skóry i włosów.
Zdrowe serce
Obecność luteiny w szpinaku, zapobiega pogrubianiu ścian tętnic, a tym samym zmniejsza ryzyko zawałów serca. Ponadto zawiera azotyn, który nie tylko pomaga w zapobieganiu wystąpienia zawału serca, ale także pomaga, by w sercu nie zalegał nadmiar tłuszczu..
Dostarcza energii
Szpinak posiada magnez, który pomaga generować energię do codziennych obowiązków. Szpinak jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego.
2. Grzyby
Grzyby są pyszne i lubiane przez wegetarian i mięsożerców. Są bogate w białko i mogą pomóc w zwiększeniu metabolizmu, powodując utratę tłuszczu.
3. Kalafior i brokuły
Oprócz wysokiej jakości błonnika i mnóstwa składników mineralnych i witamin, brokuły zawierają substancje fitochemiczne, które pomagają zwiększyć spalanie tłuszczu w organizmie. To samo dotyczy kalafiora. Kalafior pomaga zwalczać wzdęcia.
4. Papryka chili
Ostatnie badania wykazały, że ciepło generowane przez zjedzenie papryczek chili pomaga spalić więcej kalorii. Posiada kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za spalanie tłuszczu.
Surowe, smażone lub pieczone, te małe papryczki są bogate w wiele witamin. Zawierają pełen pakiet korzyści zdrowotnych.
Zielone chili przyspieszają metabolizm nawet o 50%.
Chronią przed rakiem, ponieważ posiadają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, działając jak naturalny padlinożerca. Zielone chili mogą również zapobiegać problemom prostaty. Wywierają korzystny wpływ na układ naczyniowy. Zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju arteriosklerozy poprzez obniżenie poziomów cholesterolu.
Kapsaicyna obniża temperaturę ciała poprzez chłodzenie podwzgórza w mózgu. To tłumaczy, dlaczego nawet w bardzo gorących miejscach świata, takich jak Indie, jedzone są zielone chili. Kapsaicyna działa na błony śluzowe nosa i zatok. Stymuluje przepływ krwi przez błony i powoduje, że wydzielanie śluzu staje się szybsze. Papryczki działają jak skuteczny środek przeciwbólowy, jako środek wspomagający trawienie i na wrzody. Zielone papryczki chili są świetne dla oczu, skóry i układu odpornościowego. Upewnij się, że przechowujesz je w ciemnym chłodnym miejscu, ponieważ tracą witaminę C, gdy są wystawione na działanie ciepła.
Po zjedzeniu ich uwalniają endorfiny, które poprawiają nastrój i zmniejszają ból. Udowodniono, że papryczki wyrównują poziom cukru we krwi. Jeśli masz cukrzycę to mogą ci pomóc. Są naturalnym źródłem żelaza. Mają wiele właściwości antybakteryjnych i mogą pomóc w leczeniu infekcji skóry. Są bogate w witaminę K, która pomaga zmniejszyć ryzyko osteoporozy i niebezpiecznego krwawienia podczas zranienia.
Dodawaj te papryczki do posiłków, nie tylko po to, aby poprawić smak, ale także aby zapewnić wszystkie te korzyści zdrowotne i lecznicze.
5. Dynia
Bogata w błonnik, jest jednym z najlepszych warzyw do diety odchudzającej. Niezależnie od tego, czy chcesz ją zmiksować w zupie czy dodać do sałatek.
6. Marchew
Marchew jest jednym z najlepszych niskokalorycznych warzyw, które można włączyć do diety odchudzającej. Połącz ją z innymi owocami lub warzywami, aby uzyskać zdrowy, bogaty w składniki odżywcze sok spalający tłuszcz, lub mieszaj ze smażonymi potrawami.
7. Fasola
Fasola to jedne z najzdrowszych warzyw, są bogate w błonnik. Niektóre badania wykazały, że spożycie fasoli zmniejsza ryzyko otyłości.
8. Szparagi
Szparagi są cudownym warzywem, jeśli chodzi o spalanie tłuszczu i odchudzanie. Szparagi zawierają asparaginę, która jest alkaloidem działającym bezpośrednio na komórki rozkładające tłuszcz.
9. Ogórki
Ogórki są dobre do detoksykacji twojego organizmu, a dzięki obecności wody i błonnika, również cie odpowiednio nawadniają.