Trzy najzdrowsze zamienniki białego cukru, które warto mieć w kuchni

0
814

Chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, ale nie umiesz zrezygnować ze słodzenia deserów i napojów? W ostatnich latach zdecydowanie zwiększyła się nie tylko świadomość społeczeństwa w zakresie białego cukru, ale także dostępność jego znacznie zdrowszych odpowiedników. I to właśnie zamienniki cukru mogą pomóc w osiągnięciu wymarzonej wagi bez wyrzeczeń. Na jakie produkty warto zatem zwrócić uwagę?

Ksylitol

Pod dość tajemniczą i chemicznie brzmiącą nazwą kryje się cukier brzozowy, który jest pozyskiwany z kory drzewa. O Jest równie słodki jak tradycyjny biały cukier i ma bardzo podobny smak. Jego ważną zaletą jest jednak niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny, czyli dwie niesamowicie istotne kwestie dla osób będących na diecie. Należy jednak pamiętać o umiarze, ponieważ spożywanie większych ilości ksylitolu może dać efekt przeczyszczający.

Po cukier z kory brzozowej warto sięgać również z kilku innych powodów. Ksylitol ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co może mieć korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Ponadto w przeciwieństwie do białego cukru nie powoduje próchnicy i wręcz może przed nią chronić. Słodzenie ksylitolem ułatwia także przyswajanie wapna. Na dodatek nie traci swoich właściwości w wysokich temperaturach, dlatego może być używany do wypieków.

Stewia

Stewia jest krzewem pochodzącym z Ameryki Południowej. Popularna substancja słodząca jest pozyskiwana z liści i łodyg rośliny i ma ją w swojej ofercie praktycznie każdy sklep ze zdrową żywnością. Naturalny zamiennik cukru jest od niego znacznie słodszy i zdrowszy. Organizm człowieka nie przyswaja stewii i właściwie w całości wydala ją wraz z moczem. Z tego powodu nie dostarcza żadnych kalorii, dlatego jest idealnym produktem dla osób na diecie.

Ponadto stewia ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu cukru we krwi, dzięki mogą po nią sięgać nawet osoby z cukrzycą. Co więcej, naturalny słodzik może nawet obniżać poziom cukru we krwi i przyczynić się do regulacji ciśnienia tętniczego. Stewia wykazuje także właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Nie powoduje również próchnicy zębów i jest produktem bogatym w minerały i witaminy.

Erytrytol

Przyzwyczajenie się do stosowania erytrytolu nie powinno być trudne, ponieważ ma dość podobny smak do białego cukru. Jest jednak od niego znacznie zdrowszy, ponieważ ma bardzo mało kalorii i zerowy indeks glikemiczny. Z tego powodu jest świetną propozycją nie tylko dla osób na diecie, ale także dla diabetyków. Organiczny związek chemiczny pochodzący z fermentacji glicerolu jest uznawany za bezpieczny produkt nawet przez WHO.

Erytrytol jest uznawany za najzdrowszą substancję słodzącą na świecie, dlatego zajmuje ważne miejsce w ofercie internetowego sklepu fitorsweet.pl. Taka opinia jest w dużej mierze spowodowana tym, że spożywany nawet w dość dużych ilościach nie powoduje żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ma także korzystny wpływ na stan jamy ustnej, wykazuje właściwości przeciwutleniające i może wzmacniać odporność organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here