Uderz chemią w tłuszcz

Każdy posiadacz ogródka bądź działki, powinien mieć w swoich zasobach te wspaniałe owoce, mowa tu o winogronach. Białe czy też ciemne to jedne z bardzo lubianych słodkich i delikatnych owoców. Oprócz pozytywnego wpływu na organizm, mają pomagać w walce z nadprogramowymi kilogramami.
Już w latach 70- tych XX wieku, prowadzono badania naukowe na temat składu i właściwości prozdrowotnych winogron. Całą sytuacją zainteresowano się, gdy zauważono iż Francuzi pomimo tego, że ich spożywanie tłuszczów zwierzęcych w dużych ilościach, oraz ograniczona aktywność fizyczna w bardzo rzadkich przypadkach prowadziła do chorób układu krążenia. Od razu sytuacja ta została powiązana z wypijaną przez nich, dużą ilością czerwonego wina. Świeże owoce winogron zawierają duże ilości cukrów, garbników, pektyn, witaminy A, B1, B2, C oraz związki polifenolowe. To właśnie one mają duży udział w prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm. Już od dawna wiadomo, że związki polifenolowe znane są w medycynie jako dobroczynne składniki dzięki, którym ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak choroby serca, miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory i inne, jest o wiele mniejsze. Główne źródło polifenoli znajduje się w winie. Szacowana ich ilość w winie białym to: 250 mg/l, a w czerwonym: 1000-4000 mg/l. Kolejną substancją, posiadającą niezliczone plusy, występującą w winogronach i winie jest resweratrol, czyli biologicznie aktywny związek chemiczny występujący w tkankach roślinnych, należący do klasy fitoestrogenów, wykazujący bardzo wysoką aktywność antyoksydacyjną. Są dowody na to, że działa ochronnie na komórki, kontroluje i zwalcza szereg chorób, ma silne działanie profilaktyczne przede wszystkim w przypadku cukrzycy i chorób układu sercowo – naczyniowego.
Winogrona a odchudzanie.
Istnieją badania, które potwierdzają, że winogrona nie tylko posiadają właściwości prozdrowotne, ale także są bardzo pomocne w utracie zbędnych kilogramów. Resweratrol, to właśnie on jest substancją, która wspomaga odchudzanie. Ostatnimi czasy otyłość jest zjawiskiem występującym na porządku dziennym, możemy ją porównać do epidemii, choroby cywilizacyjnej. Nieprawidłowy styl życia i brak ruchu, to główne przyczyny otyłości i nadwagi. Aby zacząć minimalizować ten problem, naukowcy szukają składników, znajdujących się w pożywieniu, które potrafiłyby zmniejszać te niekorzystne zmiany w organiźmie, oraz chronić przed nadmiernym tyciem. Tryb działania resweratrolu w zapobieganiu i leczeniu otyłości, jest procesem skomplikowanym i do końca nie znanym. Pozytywne jego działanie polega na regulacji metabolizmu lipidów i glukozy oraz bardzo pożądanej podczas odchudzania, aktywacji procesów katabolicznych czyli procesów rozkładu. Najprawdopodobniej substancja ta nasila lipolizę w obszarze tkanki tłuszczowej, dzięki której jest możliwa łatwiejsza redukcja tejże tkanki w całym organiźmie. Poprawia także insulinowrażliwość komórek, dzięki czemu jest możliwa regulacja poziomu glukozy i insuliny, co wpływa na obniżenie wagi i ilości tkanki tłuszczowej w organiźmie. Duże ilości resweratrolu występują m.in.w: winogronach, winie, orzeszkach ziemnych, jagodach, owocach morwy, morelach. Dostępny jest także w postaci tabletek i kapsułek, jako suplement diety. I właśnie ta forma jest najbezpieczniejsza w przyjmowaniu tej substancji, gdyż wtedy można dostarczyć jego ilość do organizmu, która jest pomocna w procesie odchudzania.
Winogrona jako idealne źródło resweratrolu nie powinny być zjadane w zbyt dużej ilości. W procesie odchudzania należy pamiętać głownie o prawidłowej diecie i aktywności fizycznej. Prawidłowa dieta to taka, która zapewnia osiągnięcie deficytu energetycznego, czyli dostarczenie mniejszej ilości energii niż potrzebuje organizm. Skutkiem czego jest zmniejszenie masy ciała. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie winogron podczas takiej diety nie jest wskazane: 100 g winogron dostarcza aż 69 kcal, gdzie dla porównania 100 g truskawek tylko 28 kcal. Kolejnym problemem w związku z winogronami w porównaniu z innymi owocami, jest ich wysoki indeks glikemiczny. W ostatnich dziesiątkach lat, zostało wprowadzone pojęcie indeksu glikemicznego. IG wskazuje nam jaki poziom glukozy we krwi będzie po spożyciu określonego produktu. Jeśli wartość indeksu glikemicznego określonego produktu lub potrawy będzie wyższa, to stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu, również będzie wyższe. Wysokie stężenie glukozy po jedzeniu prowadzi do zwiększenia stężenia insuliny we krwi. Proces ten nasila magazynowanie składników energetycznych i tworzenie się tkanki tłuszczowej. Pomiędzy pierwszą, a drugą godziną po spożyciu posiłku wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego i poziom glukozy obniża się, natomiast wysoki poziom insuliny utrzymuje się nadal. Stężenie glukozy we krwi gwałtownie się obniża, bywa nawet, ze wartości są niższe niż na czczo. W konsekwencji odczuwa się wilczy głód i dochodzi do spożycia kolejnego posiłku o wysokim IG, powodując ponownie znaczny wzrost glikemii. Taki proces zachodzący w organiźmie człowieka, niestety powoduje tycie i tworzenie się zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej. Winogrona są bardzo kaloryczne i odznaczają się wysokim wskaźnikiem indeksu glikemicznego. Nie są one wskazane podczas diety odchudzającej. Jednak pomimo wszystko, warto czerpać z winogron te substancje, które wspomagają utratę tkanki tłuszczowej, w postaci gotowych suplementów diety zawierających dobroczynny związek jakim jest reswaratrol.
Możemy wywnioskować, że winogrona jak wszystko, mają swoje dobre i złe strony. Wspomagają proces odchudzania, ale nie jako cały owoc, lecz tylko poszczególne związki w nim zawarte. Dlatego spożywanie owoców, w szczególności w dużych ilościach, w efekcie zamiast nas odchudzić, sprawi, że masa ciała będzie wzrastać. Dlatego w takim przypadku warto pamiętać, że więcej dobrego zapewnią nam kapsułki zawierające reswaratrol, czyli substancję wspomagającą odchudzanie niż spożywanie słodkich i soczystych owoców winogrona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here