Zmień swoje nawyki i zacznij chudnąć

Z całą pewnością zdarza ci się dosyć często narzekać na swoją wagę. Chciałbyś być po prostu szczuplejszy, ale ogromna miłość, jaką darzysz wszelkiego rodzaju słodycze, nie pozwala ci na spełnienie tych marzeń. Niby wiesz, co powinieneś robić w celu utracenia nadmiernej tkanki tłuszczowej, ale nawet gdy zmieniasz swoje nawyki, w tych nowych potrafisz wytrwać maksymalnie kilka tygodni (zwykle parę dni), a potem wszystko bierze szlak i rzucasz się dosłownie na hamburgery i ciastka. Codziennie też przeglądasz Internet, byleby tylko odnaleźć w nim najnowsze sposoby na odchudzanie. Wierzysz w to, o czym mówią media, więc jeśli natrafiasz na artykuł zatytułowany „jogurt naturalny na odchudzanie działa najlepiej”, niemalże od razu biegniesz do pobliskiego sklepu na zakupy i zaopatrujesz się w gigantyczny zapas jogurcików. Oczywiście są to produkty uznawane za zdrowe i niskokaloryczne, ale nawet jeśli wypełniłbyś nimi cały swój jadłospis, twoja waga dalej mogłaby się utrzymywać na tym samym poziomie. Co zatem powinieneś rzeczywiście zrobić, jeśli chcesz schudnąć? Jak powinieneś zmieniać te swoje nawyki żywieniowe, by z pomocą tych nowych uzyskać lepszy wygląd i doskonałe proporcje całej sylwetki?

Zanim przejdziemy do omawiania właściwości artykułów nabiałowych, czyli m.in. wspomnianego już tutaj jogurtu naturalnego, zajmijmy się samymi węglowodanami, gdyż najprawdopodobniej to w nich tkwi twój cały problem związany z nadmierną masą ciała. Przeciętny człowiek zjada ich po prostu zbyt wiele. Niby dawniej mówiło się o tym, że to węglowodany najlepiej nasycają apetyt, ale jednak takie białko robi to dużo efektywniej i przy okazji dostarcza ci mniejszej ilości kalorii. W jednym gramie węglowodanów znajdziesz bowiem cztery kalorie. Bez trudu spożyjesz natomiast nawet ich stugramową porcję, dostarczając sobie kilkuset kalorii i niewiele na tym zyskując. O ile jeszcze sięgasz po wartościowe i pełnoziarniste źródła tego makroskładnika, możesz hamować swój nadmierny apetyt i lepiej go zapełniać. Najpewniej jednak wciąż nie potrafisz zmienić swoich utrwalanych latami przyzwyczajeń i zamiast zrobić sobie na śniadanie pożywnego omleta, smarujesz kilka pszennych bułek masłem i jeszcze do tego pokrywasz je grubą warstwą czekolady. W takim posiłku nie znajdziesz niemalże żadnych korzystnych substancji odżywczych. W całości wypełnią je węglowodany proste, które tak szybko zdążą rozłożyć się w twoim organizmie, że już po jednej godzinie całkowicie z niego zniknąć, a ty ponownie odczujesz spory apetyt. Jak zatem możesz go zwalczyć albo chociaż minimalnie zahamować, jeżeli nie chcesz przechodzić na jadłospis składający się z samych białek i tłuszczów? Musisz po prostu wybierać węglowodany złożone. Znajdziesz je chociażby w pełnoziarnistym pieczywie, czyli np. w razowych bułkach bądź żytnim chlebku. Zastąp nimi swoje ukochane białe i bezwartościowe kajzerki i poczuj błyskawiczną różnicę. Po takim śniadaniu na pewno nie zrobisz się zbyt szybko głodny. Będziesz w stanie spokojnie wytrzymać do następnego planowanego posiłku, nie próbując zaspokoić głodu ciastkami czy batonikami.

Węglowodany są jednak tylko jednym z tych makroskładników, których twój organizm potrzebuje do przeżycia. Możesz oczywiście uzupełniać nimi większość swoich dietetycznych dań, ale jednocześnie musisz zadbać o to, aby nie brakowało w nich tłuszczów oraz białka. Ten drugi makroskładnik uchodzi za najlepszego sprzymierzeńca zbijania nadmiernej wagi. Kaloryczność białka można porównać do kaloryczności węglowodanów, ale różnica jest tu taka, że tych kalorii nie wchłaniasz w stu procentach. Niemalże jedną czwartą z nich samoistnie usuwasz, dlatego nie są one w stanie odłożyć się pod postacią tkanki tłuszczowej. Białko jest również jednym z najlepiej i najmocniej nasycających makroskładników. Jeśli tylko zaczniesz spożywać je w nieco większych ilościach, bardzo prędko dostrzeżesz, że twoje łaknienie staje się po prostu mniejsze. Będziesz wtedy w stanie jeść mniej i dalej chudnąć, a jednocześnie odczuwać pełną satysfakcję z przyjmowanego pożywienia. Jakie są natomiast najlepsze źródła białka? Jeśli tylko lubisz nabiał, sięgaj jak najczęściej po jogurt naturalny na odchudzanie. Możesz jeść go o każdej porze dnia. Wsyp do niego pięćdziesiąt gramów płatków owsianych, dodaj garść otrębów pszennych i uzupełnij tą całą masę świeżymi lub mrożonymi owocami, a wykreujesz przepyszną śniadaniową owsiankę. Jogurt świetnie smakuje także na słono – w towarzystwie jajka, ryb oraz różnorodnych warzyw. Traktuj go jak alternatywę dla majonezu, bo jest on znacznie mniej kaloryczny. A jeśli za nabiałem akurat nie przepadasz, lepszym źródłem białka mogą okazać się dla ciebie jajka oraz mięso.

O ile jednak nawet po zmianie nawyków żywieniowych starasz się stosować dietę bogatą w białka i węglowodany, tak wciąż obawiasz się jedzenia tłuszczu. Unikasz zatem mięs takich jak wieprzowina i wołowina. Nawet do warzywnych sałatek nie dodajesz ani grama oleju roślinnego, bojąc się, że to od niego możesz ponownie utyć. Tłuszcz błędnie uchodzi za przyczynę nadwagi i otyłości. Dawniej dietetycy zalecali go ograniczać, jednak dziś nasza wiedza na temat tego makroskładnika znacząco się stwierdziła i pozwoliła na stwierdzenie, że jest to jedna z lepszych dla nas substancji. Jeśli będziesz jej unikać, być może i schudniesz, ale jednocześnie stracisz swoje zdrowie. Tłuszcz jest szczególnie ważny dla kobiet – o ile mężczyźni mogą ograniczyć go niemalże do minimum, tak żeński układ hormonalny nie jest w stanie normalnie funkcjonować bez odpowiedniej dawki tłuszczu. Nie bój się go zatem, ale jedz go w granicach zdrowego rozsądku. Postaw na dobre i zdrowe źródła tłuszczu, do których należy oliwa z oliwek, awokado oraz morskie i tłuste ryby. Pamiętaj jednak cały czas o tym, że do utraty wagi może doprowadzić się tylko i wyłącznie deficyt kaloryczny. Nawet taki jogurt naturalny na odchudzanie bywa przyczyną tycia, jeżeli jesz go w gigantycznych ilościach i w ogóle go sobie nie odmawiasz. Umiar i jeszcze raz umiar – to najważniejsza zasada każdej diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here