Zioła i przyprawy na odchudzanie

Jeśli jesteś na diecie i twoja waga stoi w miejscu, to spróbuj zwiększyć metabolizm przy użyciu ziół i przypraw. Poniżej przedstawimy kilkanaście z nich, które pomogą ci w odchudzaniu.

1. Żywica drzewa guggul

Pochodzi z Indii i jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od wieków. Żywica zawiera fitosteroid, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu, przeciwnowotworowe. Stymuluje funkcjonowanie tarczycy, zwiększając w ten sposób tempo przemiany materii i pomagając spalić kalorie. Przyczynia się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu i dlatego jest stosowany w leczeniu miażdżycy.

2. Żeń-szeń

Żeń-szeń jest wolno rosnącą byliną o mięsistych korzeniach. Roślina ta rośnie najczęściej w chłodniejszych regionach, takich jak Chiny, Bhutan, Ameryka Północna, Korea i wschodnia Syberia. Przez wieki był używany jako lek przez Chińczyków. Badania pokazują, że żeń-szeń może być stosowany w leczeniu stresu, cukrzycy, obniżenia poziomu cholesterolu i regulacji poziomu cukru we krwi. Stres, nieuregulowany poziom cukru we krwi i wysoki poziom cholesterolu przyczyniają się do złego stanu zdrowia i przyrostu masy ciała. Żeń-szeń pomaga również zwiększyć metabolizm i utrzymuje wysoki poziom energii w ciągu dnia. Dlatego pijąc herbatę z żeń-szenia zapobiegamy przybieraniu na wadze.

3. Herbata hibiskus

Pomaga w odchudzaniu poprzez pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Hibiskus ma właściwości moczopędne i pomaga zapobiegać wzdęciom. Posiada niską kaloryczność i zwiększa uczucie sytości.

4. Yerba Mate

Yerba mate na odchudzanie jest idealnym rozwiązaniem. Jest to tradycyjny południowoamerykański napój, produkowany jest ze zmielonych i suszonych patyczków oraz liści z ostrokrzewu paragwajskiego. Ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, a także pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Zawiera także składniki odżywcze, które utrzymują wysoki poziom energii i hamują apetyt.

5. Zielona herbata

Niewątpliwie zielona herbata popularną herbatą ziołową do odchudzania. Jest bogata w przeciwutleniacze zwane katechinami, które przyspieszają metabolizm. Ponadto zielona herbata zawiera kofeinę co prawda w mniejszych ilościach niż kawa, ale kofeina pomaga stymulować spalanie tłuszczu. Jest również doskonałym hamulcem apetytu, ogranicza łaknienie i sprawi, że będziesz jeść mniej. Pij trzydzieści minut przed posiłkiem.

6. Herbata Pu-erh

Herbata Pu-erh, nazwana na cześć miasta Pu-erh w Chinach jest sfermentowaną herbatą. Liście herbaty najpierw suszy się i walcuje przed fermentacją. Herbata Pu-erh działa bardzo dobrze na śledzionę i pomaga w prawidłowym trawieniu i wchłanianiu. To z kolei przyspiesza tempo metabolizmu, które prowadzi do utraty wagi. Znana jest również pod nazwą czerwona herbata.

7. Pokrzywa indyjska

Pochodzi z południowej Azji. Jej korzenie pomagają wzmocnić mięśnie serca. Korzenie są używane od wieków jako lek ajurwedyjski. U mężczyzn stymuluje produkcję testosteronu, który pomaga budować beztłuszczową masę mięśniową.

8. Liście gurmar

Gurmar rośnie głównie w Indiach i na Sri Lance, ma owalne liście i żółte kwiaty. Zioło to jest używane od wieków w leczeniu kamieni nerkowych, otyłości, cukrzycy i zaparć. Zioło zawiera składnik, który zapobiega wchłanianiu cukru w ​​jelicie.

9. Aloes zwyczajny

To roślina bez pnia, która ma mięsiste liście. Miąższ liści ma żelową konsystencję i jest stosowany w leczeniu problemów skórnych i włosów, problemów z jelitami, a także pomaga w odchudzaniu. Ma przeciwutleniacze, które pomagają odtruć i oczyścić organizm, wspomaga metabolizm. Posiada witaminy, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu.

10. Cynamon

Popularna indyjska przyprawa, ma słodki i specyficzny smak. Cynamon pomaga przyspieszyć metabolizm. Reguluje poziom cukru we krwi. Odgrywa również istotną rolę w obniżaniu złego cholesterolu. Dzięki swoim zaletom staje się idealną przyprawą dla osób z cukrzycą.

11. Kardamon

Kardamon również zwiększa metabolizm, a to z kolei pomaga organizmowi spalić więcej tłuszczu. Zapobiega tworzeniu się gazów.

12. Czosnek

Posiada magiczne właściwości lecznicze, które pomagają w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, poprawia układ odpornościowy i leczy przeziębienie, nawet walcząc ze śmiertelnym rakiem. Ostatnie badania wykazały, że pomaga w utracie wagi. Czosnek zawiera unikalny związek o nazwie allicyna, który tłumi głód i zwiększa metabolizm.

13. Pieprz cayenne

Jest bogaty w kapsaicynę, związek ten stymuluje organizm do spalania tłuszczu. Pomaga również obniżyć poziom tłuszczu we krwi.

14. Czarny pieprz

Kuzyn pieprzu cayenne, czarny pieprz jest bogaty w piperynę. Piperyna nadaje temu pieprzowi charakterystyczny smak. Jedną z jego cech jest hamowanie tworzenia komórek tłuszczowych.

15. Imbir

Imbir zwiększa metabolizm o 20%, co przyspiesza proces spalania kalorii. Może być również stosowany w leczeniu bólu gardła i wielu innych schorzeń. Ma właściwości przeciwzapalne. Wykazano również, że imbir ma właściwości hamujące łaknienie.

16. Kminek

Kminek to kolejna popularna przyprawa, która jest stosowana w prawie każdym przepisie kuchni indyjskiej. Pomaga uzyskać energię i doskonale działa na trawienie. Właśnie ta właściwość trawienna czyni kminek skutecznym środkiem do utraty wagi.

17. Mniszek lekarski

Jest piękny i jadalny. Spowalnia proces trawienia, dzięki temu czujesz się najedzony przez dłuższy czas. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze, minerały i witaminę K. Zawiera również beta-karoten, który atakuje wolne rodniki i pomaga chronić wątrobę.

18. Kurkuma

Pochodzi z południowej Azji. Od wieków stosowana jest w Indiach jako lekarstwo. Związek odpowiedzialny za jasny kolor kurkumy, jest również odpowiedzialny za spalanie tłuszczu. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i pomaga zmniejszyć stany zapalne.

19. Nasiona kopru

Nasiona kopru są zbierane z kopru włoskiego. Jest szeroko stosowany jako kulinarna przyprawa, a także ma zastosowania lecznicze. Ma słodki smak i pomaga w prawidłowym trawieniu. Jest bogaty w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, witaminy i minerały.

20. Kozieradka

Znana również jako grecka koniczyna, pochodzi z zachodniej Azji, Morza Śródziemnego i południowej Europy. Jest szeroko stosowana w leczeniu stanów zapalnych, zaparć, otyłości, policystycznych chorób jajników i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here