Odchudzanie

Zielony jęczmień staje się jeszcze bardziej powszechny jako suplement dla osób odchudzających się oraz dbających o odpowiednią dietę. Rzeczywiście młody jęczmień jest dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C aniżeli sok pomarańczowy i więcej beta-karotenu aniżeli marchewka. Dodatkowo zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów oraz błonnika pokarmowego. Duża zawartość błonnika powoduje, iż młody jęczmień posiada właściwości odchudzające.

Młody jęczmień

Młody jęczmień popularny był już w VII w. p. n. e., jednakże własną największą popularność pośród osób dbających o zdrowie zdobył niedawno. Najlepiej rośnie na ziemiach w pobliżu wyschniętych słodkowodnych jezior. Podlewany jest wodą mineralną pochodzącą z podziemnych wód. Taki produkt ma najwięcej wartości wzmacniających oraz właściwości leczniczych. Młody jęczmień uzupełni naszą dietę w całą paletę witamin oraz składników mineralnych. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, biotyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy), jak i antyoksydantów – zwłaszcza witaminy C oraz E i β-karotenu, choliny lub wapnia, żelaza, cynku oraz magnezu, i również ponad 20 enzymów. Należałoby podkreślić, iż w jego zielonych łodygach odnajdziemy naturalne hormony oraz chlorofil. Badacze z jego składu wydzielili również nadtlenek dysmutazy (SOD) odpowiadający za likwidowanie wolnych rodników, jakie namnożone w organizmie odpowiedzialne są za zmiany w komórkach organizmu, i również uszkadzanie RNA/DNA. Dzięki obecności oksydazy cytochromowej młody jęczmień wspiera redukcję oraz utlenianie, natomiast sama oksydaza transformuje kwasy tłuszczowe. Właśnie w 1992 roku Toshiko Osawa z towarzyszącym mu zespołem badaczy wyosobnił z młodego jęczmienia przeciwutleniacz 2”-0-glikozyl izowiteksyna. Jest to substancja biorąca udział w utlenianiu lipidów, dodatkowo uczestniczy w produkcji tokoferolu i BHT, więc popularnej substancji przeciwnowotworowej. Spora część specjalistów twierdzi, iż „enzymoterapia roślinna” sprawdza się niewątpliwie bardziej aniżeli wszechstronnie dostępne na rynku preparaty enzymatyczne uzyskiwane z organów lub tkanek zwierzęcych lub ich krwi.

Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne
Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin oraz elementów mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C oraz E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu oraz cynku. Prócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony oraz chlorofil. W zestawieniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w potrzebne aminokwasy, a zatem te, jakich nasz organizm nie może samodzielnie wyprodukować.

Młody jęczmień ma zatem silne właściwości przeciwutleniające, co determinuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku oraz owrzodzeń. Dodatkowo zmniejsza bóle żołądka, bóle stawów oraz obniża stany zapalne. Ponadto duża zawartość chlorofilu służy odkwaszeniu organizmu, zapewniając stabilność kwasowo-zasadową organizmu.

Zielony jęczmień prócz bogactwa witamin oraz składników mineralnych jest również źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, jaki pobudza metabolizm tłuszczu w organizmie oraz zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego oraz obniżające zagrożenie nowotworu jelita grubego.

Ponadto zielony jęczmień może być przydatny w profilaktyce oraz leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności lub otyłości oraz nadwagi.

Zielony jęczmień na odchudzanie
Dzięki dużej zawartości błonnika zielony jęczmień wspiera mechanizm redukcji masy ciała. Błonnik pęcznieje w jelitach, umożliwiając szybkie poczucie sytości. Poza tym zdecydowanie obniża kaloryczność diety. Na stronach wytwórców zielonego jęczmienia odnajdziemy wzmianki o wyjątkowym wpływie tego artykułu na spadek masy ciała. Nie ma jednakże badań stwierdzających tę tezę. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta to podstawa w procesie odchudzania. Zielony jęczmień może być tylko i wyłącznie dodatkiem wspierającym jej rezultat.

Zielony jęczmień – efekty uboczne
Dotąd nie przedstawiono jakichkolwiek efektów ubocznych pochodzących ze stosowania zielonego jęczmienia. Produkt tenże jest w 100% naturalny oraz nie zawiera żadnych substancji dodatkowych. Jedzenie traw zapoczątkował w 1930 roku Charles F. Schnabel, wcześniej człowiek nie spożywał tego rodzaju produktów. Więc także u poniektórych osób jest szansa wystąpienia symptomów alergii lub nietolerancji, jakie mogą pochodzić z reakcji krzyżowych – spożywanie zielonego jęczmienia może łączyć się z nadwrażliwością na trawy czy chwasty. Dolegliwości mogą nastąpić dopiero w przyszłości, przyczyniając się do astmy, atopii i chorób autoimmunizacyjnych.

Zielony jęczmień – cena
Cena środków z zielonego jęczmienia nie jest niska – cena proszku z wyciągu jęczmienia waha się od 70 do chociażby 180 złotych za 300 gramów proszku. Środki w formie pastylek, zawierające rozdrobnione liście, są trochę tańsze – pudełko 60 tabletek zakupimy już za 20 złotych. Różnica pochodzi z wykorzystanych sposobów produkcji. Do otrzymania proszku z wyciągu jęczmienia wykorzystywane są droższe techniki i stosowana jest większa ilość młodego jęczmienia w zestawieniu z produkcją proszku z jęczmienia rozdrobnionego.

Młody jęczmień – rezultaty
Regularne jedzenie młodego jęczmienia zapewnia wyraźne zmiany oraz korzyści. Zawiera on bowiem niezwykle dużo witamin, minerałów oraz enzymów, pod tym względem jest porównywany do składu główki brokuła. O zielonym proszku nie winni zapominać wegetarianie, ponieważ zawiera witaminę B12, jakiej niedobory obserwuje się zwłaszcza u tychże osób. Ma dodatkowo niezwykle dużo wapnia (37 razy więcej aniżeli pszenica) wzmacniającego kości, żelaza, magnezu zmniejszającego oraz zmniejszającego stres. Dzięki obecności manganu, cynku oraz krzemu oddziałuje niezwykle pozytywnie na wygląd włosów oraz paznokci. Jego działanie pomaga osobom w walce z trudnym trądzikiem oraz zmianami skórnymi. Młody jęczmień zapewnia rezultaty dzięki sporej zawartości chlorofilu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here