Jak odchudzić brzuch?

Naukowcy twierdzą, że nie ma idealnej diety. Dla jednej osoby filiżanka kawy i kawałek steku, zjedzone w ciągu dnia, mogą być rzeczywiście korzystne, a dla innych — nie.

Ponadto dieta często może niszczyć naturalny metabolizm i powodować choroby. Diety, które obiecują uczynić cię piękną i smukłą przez niesamowicie krótki czas, gwarantują nie tylko szybki powrót masy ciała, ale także utratę zdrowia.

Czy nie lepiej pójść w drugą stronę i wybrać skromną i użyteczną dietę?
Jedną z takich diet jest dieta kefirowa. To jest cudowne lekarstwo, które pomogło schudnąć znacznej liczbie ludzi bez większego wysiłku i surowych ograniczeń żywnościowych. Jednak oprócz efektu odchudzania regularne stosowanie kefiru promuje również dobre zdrowie, pozbywając się dolegliwości, które z kolei często powodują otyłość. Ponadto, jeśli zdecydujesz się użyć tej diety, aby schudnąć, to prawdopodobnie pozbędziesz się bólu żołądka i kolki w wątrobie. Przede wszystkim zauważamy, że kefir pomaga poprawić spalanie i szybkie usuwanie toksyn, które nagromadziły produkty przemiany materii z organizmu. Kefir poprawia i ułatwia funkcjonowanie wielu narządów.

Stosowanie diety kefirowej pomaga stracić niechciane kilogramy, ale przyniesie również korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, wątroby i nerek. Kefir będzie działał korzystnie na metabolizm i psychikę, dając witalność i lepszą pamięć.

Kefir to zakwaszony produkt mleczarski, który staje się coraz bardziej popularny. Jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych, których potrzebujemy każdego dnia i ma wysoką zawartość:
– Białka, które jest potrzebne do budowy mięśni.
– Wapnia, które jest ważne dla wzmocnienia szkieletu.
– Jodu, który jest ważny dla naszego spalania i rozwoju mózgu i układu nerwowego u małych dzieci.

Badania wykazują korzystne efekty podczas diety. Istnieje kilka teorii na temat tego, dlaczego kefir jest korzystny w utracie wagi. Przed ostateczną odpowiedzią potrzeba więcej badań, ale są na to pewne wyjaśnienia. Kefir jest tak zwanym produktem fermentowanym, to znaczy, że dodano kulturę bakterii w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Istnieją przesłanki, że sfermentowane produkty mleczne są korzystne dla zdrowia i utraty wagi. Innym możliwym wytłumaczeniem jest wysoka zawartość wapnia w jogurcie. Oprócz wzmocnienia szkieletu wapń może być ważny dla regulacji równowagi energetycznej i tłuszczowej, a tym samym pomaga w zmniejszeniu ilości tłuszczu.

Dieta kefirowa oczyszcza organizm z toksyn, rozwiązuje problem otyłości i pomaga zrozumieć przydatność zbilansowanej diety. Wiadomo, że w 70-80% przypadków są całkowicie związane z niedoborem odżywiania. Ludzie tyją, ponieważ jedzą tak dużo i spożywają takie pokarmy, że przekraczają kaloryczne zużycie energii przez organizm.

Kefir a odchudzanie. Picie kefiru na odchudzanie jest bardzo popularną strategią wśród dietetyków i zwykłych kobiet. Być może dieta kefirowa jest najpopularniejszym sposobem szybkiego schudnięcia. Ponadto lekarze często propagują dni kefiru jako naturalny i bezpieczny sposób na wyeliminowanie skutków przejadania się. Jednak są inne, mniej rygorystyczne opcje odchudzania z kefirem. W każdym razie kefiru w diecie nikomu nie zaszkodzi.

Przydatne właściwości kefiru.
Często mówi się, że najważniejszą przydatną cechą kefiru w diecie jest niska zawartość kalorii. W 100 ml produktu, w zależności od zawartości tłuszczu jest to od 30 do 56 kcal.

W przypadku chęci utraty wagi zalecany jest nisko tłuszczowy lub jednoprocentowy kefir, jeśli w diecie używasz oleju roślinnego, lub nawet 2,5%, jeśli ilość innych tłuszczów w diecie jest ograniczona. Jednak główną zaletą kefiru nie jest niska kaloryczność ani orzeźwiający smak. Ten produkt zawiera bakterie prebiotyczne. Większość naszych problemów z dietą kaloryczną, bogatą w warzywa, wynika właśnie z uszkodzonej flory jelitowej. Korzystając z kefiru, pozwalasz skutecznie funkcjonować układowi trawiennemu. Jednak w jelitach wchłania się wiele witamin i dochodzi do końcowego trawienia tłuszczów użytecznych w metabolizmie.

Jeśli pijesz kefir regularnie, możesz być spokojny o takie problemy, jak wzdęcia przy większym spożyciu warzyw i owoców. Ten produkt często pomaga nam zaprzyjaźnić się z klasyczną dietą odchudzającą. Ponadto kefir zawiera pewną ilość białka. Białka tego produktu są uważane za łatwo strawne, a ich zastosowanie pomoże zrównoważyć wszystkie niskokaloryczne kalorie.

Który kefir jest lepszy dla utraty wagi?
Dietetycy twierdzą, że dla odchudzania lepszy jest świeży kefir, niż taki, który stoi już przez kilka dni. Ten produkt, zdaniem ekspertów, nie tylko przyczynia się do odnowy mikroflory jelitowej, ale także do poprawy perystaltyki. Świeży kefir rozwiązuje problemy z zaparciami, a także obrzękami, ponieważ ma niewielki efekt moczopędny.

Do odchudzania zaleca się kefir, gdzie zawartość tłuszczu nie jest większa niż 2,5%, należy wybrać zawartość kalorii, biorąc pod uwagę również inne składniki diety. W przypadku, kiedy kefir jest jedynym produktem spożywanym w ciągu dnia, większość ekspertów od żywienia nie poleca produktu 0% – dość trudno jest wtedy normalnie funkcjonować przez cały dzień.

Możesz użyć kefiru jako przekąski lub lekkiego śniadania. Istnieją również specjalne „technologie” używania kefiru do odchudzania — tak zwane koktajle kefirowe.

Przepisy na odchudzające koktajle kefirowe.

250 ml kefiru 1%, 1 łyżeczka miodu lub równoważna ilość syropu z dzikiej róży, 1 łyżka brązowego proszku (pszenica lub owies), pół łyżeczki cynamonu. Wymieszaj składniki. Pij jak inne śniadanie lub jako substytut „drugiej” późnej kolacji. Uważa się, że ten napój pomaga zmniejszyć apetyt;

250 ml kefiru 1%, pół banana, 200 g jagód (jagody, maliny, truskawki, można zmieniać alternatywy). Wszystkie składniki miesza się w blenderze, można dodać trochę cynamonu, wykorzystać jako substytut pierwszego śniadania;

250 ml kefiru, 1 łyżeczka zwykłej kawy, pół łyżeczki kakao, 1 banan. Służy jako substytut śniadania, zwłaszcza dla osób mających problemy z jedzeniem śniadania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here