Chleb na odchudzanie

Kapsaicyna to związek odpowiedzialny za ostry smak roślin z typu Capsicum. To właśnie dzięki niej np. papryka chili mogła przetrwać w warunkach naturalnych, w jakich polowały na nią różne gatunki roślinożerców. Kapsaicyna to metabolit wtórny roślin, więc substancja umożliwiająca roślinie przetrwać. Jak się okazuje, duży wpływ może mieć również na nasze zdrowie.

Kapsaicyna – historia
Nim kapsaicyna została odizolowana jako związek chemiczny, stosowana była do rozmaitych celów – rozpoczynając od wykorzystania w kuchni, na leczeniu bólu kończąc. Popularna była już 7000 lat przed naszą erą. Wyizolowana została dopiero pod koniec XIX wieku przez J.C. Thresha. Jej formę chemiczną poznano w 1918 roku, natomiast 12 lat później pomyślnie zsyntetyzowano. Jeszcze nim do tego doszło, kapsaicyna stanowiła w określonych kręgach środek homeopatyczny. Zgodnie z regułą „podobne leczyć podobnym” wykorzystywano ją w uśmierzaniu piekącego bólu oraz swędzenia. To ważny element, o czym już można się przekonać. Im większa jego zawartość w papryczce, tym lepiej dla naszego zdrowia (chociaż nie zawsze). Powoduje, u większości przykre poczucie pieczenia.

Kapsaicyna na odchudzanie
Kapsaicyna ma pozytywny wpływ na masę ciała. Mówiąc „pozytywny”, mamy tu na myśli zapobiegający jej przyrost. Niestety, aktualna sytuacja epidemiologiczna mobilizuje nas do szukania efektywnych sposobów przeciwdziałających otyłości. Do tej pory wykonano nieznaczne badania z udziałem ludzi, jednakże w większości były one dobre. W jednym z badań zauważono, iż spożycie 2,5 mg kapsaicyny przed posiłkiem obniżało apetyt. Badani spożywali mniej mimo ciągłego dostępu do jedzenia. Więcej na temat kapsaicyny mówią nam eksperymenty na myszach. Kapsaicyna zwiększała u nich tolerancję glukozy, to znaczy regulowała poziom glukozy we krwi. Myszy na diecie wysokotłuszczowej, jakim podawano kapsaicynę nie miały skłonności do otłuszczenia wątroby. Zanotowano u nich mniejsze stężenie cholesterolu oraz triglicerydów w zestawieniu ze stężeniem tychże związków u myszy, jakim nie podawano tego związku. Kapsaicyna prawdopodobnie wpływa na geny. Blokuje wydzielanie białek biorących udział w adipogenezie, więc tworzeniu się komórek tłuszczowych. Odwrotnie – powoduje wydzielanie białek pobudzających termogenezę, w związku z czym rośnie ilość energii wytwarzanej przez organizm (spalamy kilokalorie). To działanie odkryte relatywnie niedawno oraz od tylko paru dekad jest ważne w kontekście zdrowia społecznego.

Kapsaicyna – działanie znieczulające
W jaki sposób kapsaicyna łagodzi ból? Czy nie jest paradoksem zwalczanie bólu przy równoczesnym wywoływaniu znanego nam poczucia palenia? W obydwa mechanizmy zamieszane są nadmienione wcześniej białka TRPV1. Wydłużone działanie kapsaicyny na te czujniki, jakie znajdują się na neuronach odpowiedzialnych za poczucie bólu, powoduje ich inaktywację. Neurony przestają odpowiadać na elementy je pobudzające. Od lat 80. ubiegłego wieku wykorzystywane są maści z kapsaicyną. Dostępne są chociażby środki o stężeniu tego związku wynoszącym 8%, wydawane przez specjalistę na receptę. Prócz pojawiających się rzadko miejscowych reakcji jak zaczerwienienie lub palenie skóry nie zauważono poważnych efektów ubocznych pochodzących z takiego wykorzystania. Niezwykle interesujący jest jednakże potencjał przeciwnowotworowy.

Kapsaicyna – działanie przeciwnowotworowe
Istnieją dosyć przekonujące dowody na to, iż kapsaicyna może mieć działanie spowalniające wzrost oraz niszczące komórki nowotworowe. Takie wnioski wynikają z badań in vitro, zatem nie można póki co interpretować ich w nawiązaniu do leczenia chorych. Parę procesów stoi za takim właśnie oddziaływaniem tego związku. Po pierwsze może indukować apoptozę, więc śmierć komórki. Po drugie może utrudniać wzrost komórki nowotworowej na którymś z etapów jej rozwoju, więc zapobiegać jej rozwój. Po trzecie przeciwdziała tworzeniu się unaczynienia. Z pozoru nie brzmi to dobrze, jednakże przeciwdziałanie tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych jest dobrą obroną przeciw komórkom nowotworowym. W miarę ich rozrastania tworzą się dookoła nich nowe naczynia, jakie dostarczają im tlenu oraz składników wzmacniających. Komórki, na jakich wykonywano badania, to m.in. komórki nowotwora okrężnicy, raka piesi, raka prostaty, pęcherza moczowego. Póki co badania trwają. Opisane w artykule korzystne właściwości kapsaicyny zachęcają do rozpoczęcia suplementacji.

Kapsaicyna – właściwości przeciwbakteryjne
Udowodniono blokujący wpływ kapsaicyny na rozwój rozmaitych rodzajów bakterii, jak np. Salmonella typhimurium lub Pseudomonas aeruginosa. Udowodniono także, iż kapsaicyna blokuje wzrost Helicobacter pylori, bakterii stanowiącej najpowszechniejszą przyczynę choroby wrzodowej. Skala działania kapsaicyny zależy od jej stężenia, jak też odporności na nią drobnoustrojów, np. rozwój Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) jest ograniczany dopiero przy niezwykle wysokich stężeniach kapsaicyny.

Kapsaicyna – efekty uboczne
Spożycie kapsaicyny określono na 2,5 g na dobę dla osoby w Indiach, 5 g – w Tajlandii oraz ok. 20 g[!] w Meksyku (20 g kapsaicyny to 1 papryczka chilli). Jak można się przekonać, nie są to więc dawki zabójcze. Jednak należy mieć na uwadze, iż przyjmowana doustnie ma działanie pobudzające wytwarzanie soku żołądkowego. Więc ostrych papryczek nie poleca się osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka lub refluks żołądkowo-przełykowy. W przeciwieństwie do badań wnioskujących o działaniu przeciwnowotworowym w poniektórych badaniach udowodniono, iż osoby jedzące więcej czerwonej papryki chilli miały wyższe zagrożenie wystąpienia nowotworu jamy ustnej, gardła oraz przełyku w porównaniu z osobami jedzącymi jej mniej. Tak właściwie nie ma zatem konkretnych danych pozwalających ustalić bezpieczną dawkę kapsaicyny na dzień. Biorąc jednakże pod uwagę ewentualne większe zagrożenie wystąpienia określonych typów raka pośród miłośników ostrych smaków, należałoby zachować umiar. Wbrew doniesieniom o dobrym wspomaganiu odchudzania suplementów z kapsaicyną nie można ich polecać bez wcześniejszego precyzyjnego zaznajomienia się z nimi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here